Felháborító nyilatkozatban támadta hazánkat Věra Jourová

Nyilvánvalóan nincs tisztában a magyar sajtóviszonyokkal a hazánkat felháborító nyilatkozatban kritizáló Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, akit Varga Judit igazságügyi miniszter azonnali lemondásra szólított fel.

Csekő Imre
Forrás: Der Spiegel, Facebook2020. 09. 28. 17:16
JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2020. június 10. Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelõs cseh alelnöke közös internetes sajtótájékoztatót tart Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje (nincs a képen) Brüsszelben 2020. június 10-én. Jourová a koronavírussal kapcsolatos álhírekrõl készített bizottsági jelentés bemutatásakor elmondta, a brüsszeli testület felszólítja az EU-tagállamokat: fordítsanak fokozott figyelmet arra, hogy az újságírók biztonságban végezhessék munkájukat. MTI/AP pool/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A magyar médiában alig jelenik meg a kormánnyal kapcsolatos kritika, így a magyarok nagy része nem tud saját véleményt alkotni” – nyilatkozta a német Der Spiegelnek adott interjúban Věra Jourová, az Európai Bizottság liberális alelnöke, és kifejtette, riasztó a magyar médiakép állapota, de az unió versenyjogi szabályaival egyelőre nem tudnak fellépni ez ellen a kartell ellen. Az interjúban arról is beszélt az unióban az értékekért és átláthatóságért is felelős cseh politikus, hogy

szerinte Orbán Viktor nem illiberális, hanem, – ahogy ő fogalmazott – beteg demokráciát épít.

Věra Jourová a hazánkban szerinte uralkodó lesújtó médiaviszonyok miatt attól tart, a magyar emberek egy nap arra jönnek rá, hogy „legutóbbi választásuk volt az utolsó szabad választásuk”.

Az uniós politikussal ellentétesen látja a magyar média helyzetét Orbán Viktor, aki januári nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: a sajtó nagyobbik része nem szimpatizál a kormánnyal. – Ebben a teremben ellenszél van – mondta a kormányfő, aki szerint a helyzet korábban még rosszabb volt, és mostanra a sajtópiac hazánkban kiegyensúlyozottabb lett.

Hazug állításokkal kritizálta Magyarországot Věra Jourová.
Fotó: Francois Lenoir / MTI/EPA/Reuters

A magyar médiapaletta áttekintése Orbán Viktor valóságérzékelését tűnik igazolni Věra Jourováéval szemben. Akik a magyar sajtót követik, pontosan tudják, hogy

a legnézettebb kereskedelmi televízió, az RTL Klub finoman szólva sem vádolható a kormány támogatásával.

Az egyik legnézettebb politikai tematikájú televízió, az ATV stúdiójában egymásnak adják a kilincset az ellenzéki politikusok. Az egyik legnagyobb példányszámban megjelenő politikai napilap, a Népszava a jobboldalinak semmiképpen sem tekinthető Leisztinger Tamás tulajdona. A politikai hetilapok piacán egyértelmű a baloldali fölény: a 168 óra, a Magyar Narancs, a HVG, az Élet és Irodalom és a Magyar Hang egyaránt az ellenzékhez húznak.

A baloldalt támogató online portálokat is hosszan lehet sorolni. A 24.hu, a 444.hu, a Mérce.hu, az Azonnali.hu, a Válaszonline.hu is mind a kormányt hevesen kritizáló médiumok,

és akkor még nem esett szó a kifejezetten az egyes ellenzéki pártokhoz köthető oldalakról, mint a Hírklikk.hu, a Nyugatifény.hu vagy az Alfahír.hu. Az ellenzék és Věra Jourová szerint ellehetetlenített Index is folyamatosan működik, és továbbra sem tűnik kormányközelinek. A portálnál nemrég felmondott újságírók pedig már be is jelentették, hogy új felületet hoznak létre, amire leendő olvasóiktól gyűjtik az anyagi támogatást, sőt kiderült, hogy külföldről is beszáll egy liberális cseh üzletember a lap finanszírozásába.

Az említett ellenzéki médiumok hangvételére sem lehet azt mondani, hogy kíméletesek lennének a kormánnyal szemben.

Rendszeresen vádolják korrupcióval a miniszterelnököt és családtagjait, valamint a kormány több tagját is,

és olykor olyan stílusú kritikát is megengednek maguknak, ami például Németországban vagy Ausztriában elképzelhetetlen lenne az állami vezetőkkel szemben a fősodorhoz sorolható orgánumok részéről.

Úgy látszik, a hamarosan kiadásra kerülő tagállami jogállamisági jelentések elkészítéséért felelős Věra Jourová is a valódi magyar helyzet ismerete nélkül, a Judith Sargentini jelentésére is jellemző felületes és hamis állításokat ismételgeti, feltehetőleg baloldali forrásokból merítve. A Sargentini-jelentés számos Soros Györgyhöz köthető NGO mellett négy – egyaránt baloldali – magyar sajtóorgánumot, az Átlátszó.hu-t, a Népszabadságot, az RTL-csoportot és a 444.hu portált sorolta fel forrásai között.

Věra Jourová nyilatkozata reakcióra késztette az európai uniós ügyekért is felelős Varga Judit igazságügyi minisztert, aki Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította föl az Európai Bizottság magát elragadtató alelnökét.

A tárcavezető úgy látja: a bizottság alelnöke kijelentéseivel megsértette Magyarországot és minden magyar embert. Varga Judit szerint Věra Jourová nyilatkozata szembe megy az európai értékekkel, valamint a lojális együttműködés követelményeivel, és ezért azonnali hatállyal le kell mondania a cseh politikusnak.

Az igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: „Az Európai Bizottság a szerződések őre, Jourová kijelentései nem egyeztethetők össze alelnöki pozíciójával. Ezért mennie kell!”

➡️ Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a Spiegel német hetilapban megjelent szeptember 25-ei interjújában a...

Közzétette: Varga Judit2020. szeptember 28., hétfő

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.