Karácsony diktátuma helyett párbeszédet akar a kormány

A kormány keresztülhúzta Karácsony Gergely törekvéseit, a főpolgármester előterjesztésével megszüntette volna a kormány és a főváros közötti párbeszédet a Liget-projekt ügyében.

2020. 09. 30. 15:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem kezdünk fejlesztést a városvezetés támogatása nélkül. A ligetben nem lesz új építkezés. Bízunk benne, hogy a városvezetés kész lesz érdemi párbeszédre a tényekről és egyszer támogatni fogja az egykori Petőfi Csarnok helyére tervezett Nemzeti Galériát, több zöldfelülettel – írta a Twitteren Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, miután a főpolgármester újra hadat üzent a kormánynak a közösségi oldalán. Karácsony Gergely a kormányhatározat megjelenését úgy értelmezte, hogy a kabinet „újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát”.

– Megtiltjuk a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását. Erre szavazott a budapestiek többsége, ezt a programot hajtjuk végre. Volt egy röpke pillanat, amikor a miniszterelnök elfogadni látszott a választói akaratot. Akkor azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz. Ennek nyomán a Fővárosi Közgyűlés már két határozatban világossá tette, hogy aminek az építése nem kezdődött el a Városligetben, az már ne épüljön ott meg. Beton helyett maradjon meg a zöldfelület – ezt akarjuk. Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis – írta a főpolgármester a Facebookon.

A kormányhatározat kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben, miután Karácsony Gergely fővárosi előterjesztésben kívánta megerősíteni a ligetstoppal kapcsolatos szándékait. A főpolgármester úgy fogalmazott: a Fővárosi Közgyűlés elé ma olyan javaslatot terjeszt, ami a programjuknak, az elveiknek és az egy évvel ezelőtt kinyilvánított választói akaratnak felel meg. Ehhez minden körülmények között ragaszkodik.

A kormányhatározat kimondja, hogy a főváros nem módosíthatja a kormány által rendeletbe emelt városligeti építési szabályokat, amelyek többek között rögzítik a parkban felépítendő épületek körét. A beépítés legnagyobb megengedett mértékének hét százaléknak, a legnagyobb párkánymagasságnak 25 méternek, a zöldfelület legkisebb mértékének pedig 65 százaléknak kell lennie, s ebből a teljes értékű zöldfelületnek el kell érnie a 61 százalékot.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az MTI-nek elmondta, hogy a kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn. Hozzátette: a fővárosi vezetés által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.

Mint emlékeztetett, a jelenleg hatályos városligeti építési szabályzat (VÉSZ) módosításának folyamatát több mint félévvel ezelőtt indította meg a főváros vezetése. Noha a Városliget megújításának kérdése nem pusztán fővárosi, hanem nemzeti ügy, a módosítási folyamatban a fővárosi vezetés úgy terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé az általa tervezett módosításokat, hogy ezzel megkerülte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsát. Vagyis Karácsony nem volt hajlandó érdemi szakmai párbeszédre a Városliget megújításában illetékes kormányzati szervezetekkel, és a kötelező partnerségi egyeztetés során semmilyen módon nem vette figyelembe a rekordszámú, mintegy kétezer civil résztevő több mint kilencven százalékának a véleményét sem, akik az évek óta hatályos szabályzat megtartása mellett érveltek.

A kormány annak érdekében, hogy a törvény által kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánított nemzeti ügy, a Liget Budapest projekt teljes körű megvalósításának sorsa ne a fővárosi vezetés egyoldalú diktátuma, hanem egy valós tényeken alapuló párbeszéd során dőljön el, ezért az erre vonatkozó törvényi felhatalmazás alapján, a jelenleg hatályos városligeti építési szabályzat előírásain alapuló rendeletet alkotott a városligeti építési szabályok sarokpontjairól. Ezen rendelettel nem lehet ellentétes bármely ezt követő fővárosi szintű szabályozás – mondta a miniszteri biztos.

Baán László kiemelte: a kormány továbbra is fenntartja azt az egyoldalú vállalását, hogy nem kezdi el a fővárosi vezetés által kifogásolt három új intézmény: az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház építését mindaddig, amíg ebben a kérdésben nem jut megállapodásra a fővárossal. Ezen intézmények megvalósítását ugyanakkor a kormány továbbra is Budapest és a nemzet érdekeit kimagaslóan szolgáló fejlesztésnek tekinti, ezért türelemmel várja és szorgalmazza egy szakmai érveken és tényeken alapuló megállapodás létrejöttét.

A Fővárosi Közgyűlés ezen napirendi pont vitájában Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője figyelmeztette Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a megjelent kormányrendelet ismeretében az előterjesztés megszavazása felsőbb jogszabályba ütközik. Láng emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy fogalmazott, ameddig nem támogatja a főváros a szóban forgó három épület megépítését, addig nem is kezdik el építeni.

- A kormányrendelet megjelenésével annyi történt, hogy a Közfejlesztések Tanácsa elé kell vinni a vészmódosításokat. Ezzel szemben ön párbeszéd nélkül erőből próbálja átnyomni. Ha megvalósulna a három épület megépítése akkor a zöldfelület 60 százalékról 65-re módosulna, ráadásul a megépítendők alatt nincs zöld felület, azokon a helyeken korábban is épületek álltak – magyarázta a főpolgármesternek Láng Zsolt. A frakcióvezető hozzátette: szerinte gyönyörű ami eddig megépült a Városligetben.

- Önök attól félnek, hogyha ezek megépülnek, akkor a végeredmény tetszeni fog az embereknek és összedől az a kártyavár amit önök felépítettek – jelentette ki Láng azt sugallva, hogy a Liget projekt támadása nem más mint a kormány munkájának az aláaknázása. Karácsony válaszában újra a választási kártyát húzta elő, mondván az emberek amikor rászavaztak tisztában voltak vele, hogy ő nem támogatja a Liget-projektet.

Végül a főpolgármester visszavonta az előterjesztést, mert a kormányrendelet hatályba lépésével a rendelkezés jogszabályokba ütközik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.