A legfontosabb ígéretét nem tartja be Cegléd ellenzéki polgármestere

Nem sikerült betartania Csáky Andrásnak, Cegléd polgármesterének azt az ígéretét, amely lényegében győzelemre segítette tavaly októberben: nem lesz Véda-kapu a Kossuth Ferenc utcában.

Kerékgyártó György
2020. 10. 21. 14:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon hosszan mentegetőzik hivatalos Facebook-oldalán Csáky András, Cegléd függetlenként induló, de a baloldali koalíció támogatását élvező polgármestere: egy október 1-jei bejegyzésében minden részletet megosztva közli a város lakóival, hogy a Kossuth Ferenc utcában sem Véda-kamera, sem más olyan kültéri eszköz nem szerelhető fel, amit rendőrségi eljárásban használni lehetne. Csáky azzal zárja a posztot, hogy a képviselő-testület előterjeszti a javaslatot, hogy szereljenek fel egy sebességet jelző elektromos táblát. Az intézkedés még viccnek is rossz az előzmények ismeretében.

Ilyen Véda-kamerát ígért a város polgármestere Fotó: Wikipédia

Súlyos tragédia történt 2019 húsvétja előtt Cegléden, a Kossuth Ferenc utcában: egy 18 éves lány és barátja egy kereszteződésben keltek át gyalogosan, amikor egy 22 éves férfi a megengedett sebességet sokszorosan túllépve elgázolta őket. A lány meghalt, a fiú súlyos sérüléseket szenvedett. A családok fájdalmában az egész város osztozott.

A polgármester most egy ilyen tábla felszerelését javasolja. Vajon ez mennyiben fékez meg egy felelőtlen autóst? Fotó: Facebook/Csáky

Mivel 2019 választási év volt, a város közös gyásza hamar a politika eszköze lett. A városvezetés, szorosabban Takáts László fideszes polgármester felelősségét kezdte firtatni az a jobbikos Horváth Gábor, aki alig másfél hete azzal került be az országos médiába, hogy Koncz Zsófia győzelmét követően cigányozott, illetve aki korábban egy levágott disznóval fotózkodott, amelyre „Victor” feliratot festettek. Az ellenzéki – akkor még csak polgármesterjelölt – Csáky Horváth mellé állt, számos emlékfelvonuláson, gyertyagyújtáson együtt vettek részt, valamint mindketten osztották azon véleményt, hogy a gyorshajtás megfékezésére kamerák felszerelése a megoldás. Csáky és a hozzá hasonlóan gondolkodók szerint a városvezetés dolga lett volna a közlekedés biztonságosabbá tétele. – Ha én polgármester vagyok, elmegyek a belügyminiszterig, és addig verem az asztalt, amíg nem szerelnek fel telepített traffipaxokat – nyilatkozta tavaly szeptemberben.

Takáts László, az előző, fideszes városvezető már akkor több fórumon kifejtette, és erről a korabeli képviselő-testületi jegyzőkönyvek is tanúskodnak, hogy az önkormányzat nem intézkedhet közlekedésbiztonsági kérdésekben, saját hatáskörben csak annyit tehettek, hogy a Kossuth Ferenc utcában három forgalomlassító küszöböt helyeztek ki.

Csáky Andrásnak 2019 októberében győzelmet hozott a lejárató kampány, amelyet a kamerarendszer kiépítésének ígéretére alapozott, és amelyet most megszegett.

A Czigle Egyesület 2019 nyarán. Rózsaszínben Csáky András, balra mögötte Horváth Gábor Fotó: Facebook/Czigle

Kicsoda Csáky András?

Cegléd jelenlegi polgármestere a nyolcvanas évek eleje óta volt a Toldy Ferenc Kórház patológusa. Politikával 1988 óta foglalkozik, ekkor lépett be az MDF-be, amelyet 2009-ben hagyott el. 1990-től két cikluson át volt önkormányzati képviselő, majd 1998–2010 között országgyűlési képviselő. 2019-ben függetlenként indult Takáts László ellen, de megegyezett a Jobbik, a Momentum, a DK, az MSZP és az LMP tagjaiból álló Czigle Egyesülettel, hogy az nem állít vele szemben jelöltet, és az ajánlóívét is aláírták. Ezen kívül a Facebookon is találhatóak fotók, amelyen Csáky az egyesület tagjaival pózol. Ráadásul az augusztus 24-én közzétett fotó mellett ez a szöveg áll: „mi, a Czigle Egyesület tagjai és képviselőjelöltjei egyhangúlag Dr. Csáky András indulását támogatjuk az október 13-án megrendezésre kerülő önkormányzati választásokon”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.