Már zajlik az őszi érettségi

Megkezdődött a 2020/2021-es tanév őszi érettségi időszaka, most vizsgázhatnak azok is, akik tavasszal halasztottak. Lesz lázmérés, létszámkorlát, a tanárok védőkesztyűt is kapnak – többek közt így vigyáznak a diákokra és a pedagógusokra.

Csókás
2020. 10. 19. 6:30
null
Az új egészségügyi protokoll a kézmosás, a távolságtartás, a maszkviselés iskolán belüli szabályaira is kitér Fotó: Varga György Forrás: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetiségi vizsgákkal pénteken elindult, ma pedig a magyar és a földrajz tantárgyakkal folytatódik az őszi érettségi. A járványhelyzet nem enyhült a tavaszi vizsgaidőszak óta, de a következő hetekben összesen 27 631-en érettségiznek, csaknem négyszáz intézményben. Az érettségizők együttesen több mint 35 ezer vizsgát tesznek. Összehasonlításképpen: tavaly tízezren maturáltak ősszel.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint a tavasszal már bevált, szigorú járványügyi óvintézkedéseket alkalmazzák most is. A biztonsági ajánlás szerint a diákokat úgy kell ültetni, hogy tartható legyen a legalább másfél méteres védőtávolság, ezért egy teremben legfeljebb tíz tanuló tartózkodhat. Minden helyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, továbbá a vizsgázóknak ajánlott a maszk viselése. Az írásbeli dolgozatokat kiosztás, illetve javítás előtt is pihentetik, hogy ne fertőzzön a papír. A dolgozatokat kezelő pedagógusok, vizsgaszervezők védőkesztyűt kapnak.

A tavasszal már bevált, szigorú járványügyi óvintézkedéseket alkalmazzák az őszi érettségin is
Fotó: Kurucz Árpád

Különbség ugyanakkor májushoz képest, hogy ezúttal a szóbeliket is megtartják. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ennek kapcsán jelezte: sokkal több intézményt vontak be a lebonyolításba, így kisebb csoportokban vizsgázhatnak a diákok. Aki beteg, hatósági karanténban van, vagy a belépéskor kötelező testhőmérséklet-méréskor kiderül, hogy lázas, az nem vehet részt a vizsgán.

Tavasszal összesen 82 ezren mentek el érettségizni, két és fél ezren pedig visszaléptek a járvány miatt, és központilag törölték az összes előre hozott vizsgát. A mostani időszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előre hozott vizsgát is lehet tenni. A vizsgák legnagyobb hányada – csaknem hetven százaléka – előre hozott érettségi. Ingyenesen nekivághatnak a megméretésnek azok, akik májusban nem tettek eleget a kötelezettségüknek, ám az sem baj, ha valaki még mindig kockázatosnak tartja a részvételt. Aki még nem jelentkezett, 2021 májusában is ráér próbára tenni a tudását, illetve jövő tavasszal ismét érettségizhetnek azok is, akik most jelentkeztek ugyan, de végül nem jelentek meg a vizsgán.

Az írásbelik október 30-ig tartanak, az emelt szintű szóbeliket november 12. és 16. között tartják, majd november 23. és 27. között a középszintű szóbelikkel zárul a szezon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.