Rácsok mögé került egy teljes embercsempész banda

Nemzetközi embercsempész bandán ütöttek rajta a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 10. 07. 13:26
Januárban fogták el az embercsempész banda egyik sofőrjét
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint egy júniusi elfogás utáni házkutatásnál találtak olyan iratokat a nyomozók, amikről már akkor tudták, ezek alapján be lehet azonosítani egy embercsempész bűnszervezet több tagját is. A banda egyik tagja, a 44 éves magyar O. A. Károlyné egy csempésztársát a nő elfogása után 113 nappal fogták el a rendőrök budapesti albérletében. Másnap, október 7-én már el is rendelte letartóztatását a Fővárosi Bíróság.

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt folytat nyomozást egy nemzetközi bűnözői csoporttal szemben. Az eljárást a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság indította még az év elején, miután január 14-én Jakabszállás térségében elfogtak egy férfit, E. Attilát, aki autójában, illetve annak csomagtartójában éppen öt szír illegális bevándorlót akart átcsempészni Ausztriába.

Fotó: Police.hu

A letartóztatott embercsempész tevékenységét a már említett budapesti nő, O. A. Károlyné koordinálta. Őt június 16-án sikerült elfogni. Levelezése, telefonjának híváslistája alapján olyan bizonyítékok kerültek elő, melyek alapján be lehetett azonosítani egy nemzetközi embercsempész-hálózat tagjait.

A nyomozás során beszerzett bizonyítékok szerint ez a hálózat 2019 októbere és 2020 januárja között a szerb–magyar határ térségéből legalább 33 alkalommal szír és afgán állampolgárságú illegális migránsokat szállított Magyarországról Ausztriába. Alkalmanként három-hat embert vittek, ha volt rá igény, naponta többször is fordultak. A szállításért a szervezők fejenként 120-250 eurós összeget fizettek csak a sofőröknek, a határsértők a célállomásig egyenként ezer eurót fizettek. Ez becslések szerint 165 ezer euró, vagyis több mint ötvenmillió forintos hasznot hozott az embercsempészbanda tagjainak.

A KR NNI nyomozói rájöttek, a bűnszervezet vezetője egy szír férfi, A. F. évek óta Európában él, két éve Budapesten is bérelt egy lakást, álnéven. Október 6-án ebben az ingatlanban fogták el. Ellene is az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen, ilyen cselekmény irányítójaként elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. Letartóztatásával a hálózat irányítója, szervezője és a sofőrök is rácsok mögé kerültek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.