Kunhalminak fontossá váltak a romák jogai

A Bíró László közös baloldali jelöltségét teljes mellszélességgel támogató Kunhalmi Ágnes már a romák jogaiért aggódik.

2020. 11. 15. 11:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nehéz körülmények közül indult, roma származású neurobiológus életútját bemutató cikk kapcsán elmélkedett az esélyegyenlőség kérdéseiről Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Azonban a Facebookon közzétett, világjobbító hangulatú bejegyzés hitelessége már csak azért is megkérdőjelezhető, mert éppen Kunhalmi volt az egyik leghangosabb szószólója a rasszista-antiszemita kijelentéseivel hangos botrányokat kiváltó Bíró László mögötti baloldali összefogásnak az október 11-i szerencsi időközi választáson. „Hány, meg hány kisgyermek álmát ítélik halálra, még mielőtt felfoghatná, hogy neki több és jobb is járna, többre is képes lenne. […] Hiszem, hogy Magyarország is olyan hellyé tudna válni, mert olyan hellyé tehetjük, ahol nemcsak a szerencsén múlik egy kilátástalanságba született gyermek jövője, hanem rendszereink működnek úgy, hogy mindenkiből a legjobbat hozza ki” – fogalmazott a társelnöknő a közösségi oldalán.

Azzal azonban nem volt problémája Kunhalminak, hogy Bíró a cigányságot és a zsidóságot mélyen megalázó, gyalázkodó kijelentéseket tett éveken keresztül, láthatóan huzamosabb ideig kirekesztő és gyűlöletkeltő eszmék határozták meg a világképét. A jobbikos politikus egyebek mellett a cigányságra általánosítva bűnözőként utalt, s szerinte a „Hasszánok” mellett a „Sztojkáktól” is meg kellene védeni az országot. Az izraelita vallásúak Bíró számára egyszerűen csak „tetűcsúszdások”, a magyar főváros pedig „Judapest”. Mindezért csak egy hevenyészett Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot a Koncz Zsófiától (Fidesz) végül vereséget szenvedett jelölt. Kunhalmi és társai – köztük Karácsony Gergely főpolgármester – pedig rendkívül készségesen elfogadták a különös apológiát (Bíró egyes rasszista megnyilvánulásait ugyanis a Fidesz 2018-as kétharmados győzelme miatti frusztrációjával okolta).


A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.