Több mint egy hónapja nem tudja megoldani a járatsűrítést a BKK

Nem szolgálja a tömegközledők biztonságát a BKK legújabb járatsűrítési terve – tudatta közleményében a fővárosi kormányhivatal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 18. 10:48
null
20200120 Budapest BKV új Mercedes-Benz Conecto Next Generation buszainak átadása. Karácsony Gergely főpolgármester Bolla Tibor, BKV Zrt. vezérigazgató Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Közlekedési Központ járatsűrítési terve továbbra sem szolgálja a tömegközlekedést használók biztonságát a koronavírus-járvány idején, így a kormányhivatal azt továbbra sem tudja jóváhagyni, holott a kormány már több mint egy hónapja elrendelte a járatok csúcsidei sűrítését – írja Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-hez eljuttatott közleményében. Négy levélváltást és egy személyes egyeztetést követően a november 5-i határidő helyett december 14-én, bár formailag még mindig nem teljes, de már értékelhető járatsűrítési tervet nyújtott be a BKK Budapest Főváros Kormányhivatalának.

A kormány részéről világos döntés született, hogy járvány idején ne kelljen zsúfolt járműveken utazni, és ezt az utazóközönség is jogosan várja el – áll a közleményben.

A BKK most elkészített tervéből is látszik, hogy a közlekedési társaság járatainak 91 százalékán nem sűrített, a bővítéssel érintett 9 százalékon is elenyésző a sűrítés, és mivel a társaság elérte működési kapacitásának maximumát, nem is várható további járatsűrítés. A tervet utasforgalmi adatokkal támasztják alá, az adatok azonban nem megalapozottak.

Bár a kormány által hozott intézkedések csökkentették az utasszámot, azt azonban nem tudni, mennyivel. A BKK ugyanis a járművek telítettségét csupán vonalai töredékén méri, és ezeket a számokat vetíti ki a teljes hálózatra, nem pedig egyenként vizsgálja, mennyire telített egy-egy vonal. Továbbá arról sem szól a terv, hogy a sűrítés érdekében tervezi-e a BKK további járművek forgalomba állítását, beszerzését.

A kormányhivatal feladata, hogy meggyőződjön arról, az emberek biztonságosan használhatják Budapesten a tömegközlekedést a járvány idején. A BKK járatsűrítése ennek az irányelvnek sajnos nem felel meg, ezért a kormányhivatal hatóságként nem hagyhatja jóvá a tervet.

A kormányhivatal mostantól a társaság eddigi intézkedéseit ellenőrzi azt vizsgálva, hogy a vonalak töredékén végrehajtott minimális járatsűrítés a BKK által megadott adatok alapján történik-e – zárul a közlemény.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.