időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Karikó Katalin: Fontos, amit teszek, de nem a díjakért dolgozom

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2020.12.31. 19:42
Karikó Katalin: Fontos, amit teszek, de nem a díjakért dolgozom

– Saját magam mindig tudtam, hogy amit teszek, az fontos, de semmilyen kitüntetésre nem vártam, nem a díjakért dolgozom – hangsúlyozta Karikó Katalin a Kossuth rádióban, miután tegnap ő vehette át a közmédia Év embere díját. A BioNTech cég alelnöke elmondta: nagyon örült az elismerésnek, mert így a többi kutatónak is több figyelem juthat, és a jövőben jobban elismerhetik a munkájukat és a rangjukat a társadalomban, de a fiatalok érdeklődését is felkeltheti a tudományos pálya iránt.

Arra a felvetésre, hogy sokan a Nobel-díj várományosaként emlegetik, a biokémikus úgy fogalmazott: nem gondol ilyenekre, nem számít semmire, hiszen neki a legnagyobb öröm az volt a vakcinával kapcsolatban is, hogy az embereknek reményt adott arra, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba.

Arról is szólt, hogy nagyon jól esett neki, amikor a pennsylvaniai egyetemen az oltásra váró orvosok és nővérek megtapsolták őket. „Azt hiszem, el is sírtam magam” – idézte fel.

Karikó Katalin december 18-án kapta meg az első oltást, a másodikat pedig január elején kapja meg, viszont elmondása szerint a statisztika alapján már az első is 88 százalékos védettséget ad. Hozzátette, semmilyen mellékhatást nem tapasztalt, sőt még az oltás helye sem fájt.

Az ismert kutató felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált neki, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen eredményeket értek el, és ezáltal megoldódhat ez a nagy probléma és vége lesz a járványnak. Arról is szólt, hogy a kormányfő a véleményét is kikérte a vakcinákról, többek között azzal kapcsolatban, hogy miképpen működnek, valamint mennyiben különbözik az új vakcina a régiektől.

Az Egyesült Államokban élő és dolgozó

Karikó Katalin a jövő évre vonatkozóan az kívánja mindenkinek, hogy 2021 vírusmentes év legyen, amikor el lehet felejteni minden szomorúságot, és az élet végre visszatérhet a régi kerékvágásba.

Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, Karikó Katalin biokémikus szabadalma alapján fejlesztették ki a koronavírus okozta Covid–19-betegség elleni oltások egyikét. A kutató munkájának elismeréseként december 30-án a közmédia Év embere díját vehette át, amit minden év végén olyan személynek ítélnek oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre. Néhány nappal korábban Richard Dawkins világhírű evolúcióbiológus pedig arról értekezett, hogy a kutató Nobel-díjat érdemelne a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.