Orbán Viktor az üzbég miniszterelnök-helyettessel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Sardor Umurzakovot, Üzbegisztán miniszterelnök-helyettesét, akivel a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről és a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről is tárgyalt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Forrás: koronavirus.gov.hu, MTI2021. 02. 16. 17:55
ORBÁN Viktor
Budapest, 2021. február 16. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Sardor Umurzakov üzbég miniszterelnök-helyettes találkozója a Karmelita kolostorban 2021. február 16-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor köszönetet mondott a járvány elleni küzdelemben folytatott együttműködésért, melynek részeként tavaly tavasszal Üzbegisztán hatszázötvenezer védőmaszkot küldött Magyarországnak, hazánk pedig üzbég állampolgároknak segített hazajutni a világjárvány kitörése után.

Orbán Viktor miniszterelnök és Sardor Umurzakov üzbég miniszterelnök-helyettes találkozója a Karmelita kolostorban, a kormányfő mellett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A megbeszélésen elhangzott: érdemes befektetni a magyar–üzbég gazdasági kapcsolatok fejlesztésébe. A magyar szerepvállalásra lehetőség nyílik a vízgazdálkodási, a megújuló energiával összefüggő, illetve a villamosenergia-hálózat korszerűsítési projektekben, valamint az üzbég mezőgazdaság modernizációjában, például élelmiszeripari feldolgozó kapacitások kiépítésével.

Üzbegisztán ötvenéves kutatási tapasztalattal rendelkezik a békés célú nukleáris energiafelhasználás terén, emellett az ország a világ hetedik legnagyobb uránkitermelője.

Orbán Viktor miniszterelnök és Sardor Umurzakov üzbég miniszterelnök-helyettes találkozója a Karmelita kolostorban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A keddi tárgyaláson kitértek az oktatási cserekapcsolatokra is, Orbán Viktor emlékeztetett, hogy

2023 végéig Magyarország évente száz üzbég diáknak ajánlott fel ösztöndíjakat itteni tanulmányok folytatására.

Sardor Umurzakov a szerdai Magyar–Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 6. társelnöki találkozója kapcsán látogatott Budapestre.

Üzbegisztán kiváló lehetőség a magyar vállalatoknak

– Üzbegisztán rendkívüli gazdasági lehetőségeket tartogat a magyar vállalatoknak, amelyek piacra lépését a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 95 millió dolláros (mintegy 29,5 milliárd forintos) hitelkerettel támogatja – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a taskenti látogatásán csütörtökön.

Az MTI-t tájékoztatva kiemelte: a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan aktív, mint jelenleg. – A magyar–üzbég viszony egyik alapja a politikai bizalom, amelynek kialakulásában az is közrejátszott, hogy a koronavírus-világjárvány európai csúcspontján Magyarország hatszázötvenezer maszkot kapott Üzbegisztántól azért, hogy biztosítani tudja az egészségügyi dolgozók védelmét – tette hozzá Szijjártó Péter.

– Üzbegisztán a járvány ellenére is jól teljesít gazdaságilag, és ezt a magyar vállalatok is kiaknázhatják – folytatta a miniszter. Elmondta: Magyarország felkerült azon országok listájára, amelyek gyógyszeripari vállalatai egy egyszerűsített eljárást követően azonnal értékesíthetik termékeiket az üzbég piacon.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.