Szarvas József: Nem befolyásolt senki, hogy mit és hogyan tanítsak

Az SZFE új tanára szerint nem baj, hogy Vidnyánszky más gondolatvilágot is beemelne a színház- és filmművészet oktatásába.

Forrás: karc.fm2021. 02. 01. 12:30
SZARVAS Jzsef
Szarvas József Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész Fotó: Czimbal Gyula Forrás: MTI/Czimbal Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki sem próbálta befolyásolni, hogy mit és hogyan tanítson majd a diákoknak a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) – jelentette ki a Karc FM rádió Álláspont című műsorában Szarvas József, Jászai Mari-díjas színművész, az SZFE új tanára. Közölte: a leendő kollégái is úgy tartják, hogy semmilyen külső befolyás vagy befolyásolási kísérlet nem lesz az egyetemen.

A Nemzeti Színház tagja szerint az nem baj, hogy Vidnyánszky Attila más gondolatvilágot, új megközelítési formát is szeretne beemelni a színház- és filmművészet oktatásába. Sőt éppen természetes igénye kell, hogy legyen az újítás egy lázadás csíráját mindig magában hordozó fiatalnak. – Nekünk pedig szolgálni kellene, hogy az eddigi szellemiség megmaradása mellett ajánljunk fel más alternatívát is a diákoknak, nem pedig fellépni ellene – fogalmazott az érdemes művész.

Az SZFE új osztályvezető tanára a Karc FM vasárnap reggeli műsorában elmondta: sem dicséret, sem dorgálás nem érte a kollégái részéről, amikor elvállalta a feladatot. A szakma felől semmilyen atrocitás nem érte, és szerinte nem is fogja érni.

A színművész úgy gondolja, hogy az egyetemi átalakításnak már meg kellett volna történnie tíz–húsz, sőt harminc–negyven évvel ezelőtt. Most azonban, amikor ez a folyamat elkezdődött, kiderült, hogy egy ketyegő bomba fölött ülnek. Ezért hirtelen egy szakmai ügyből országos ügy lett, demonstrációkkal, tüntetésekkel.

– Biztos, hogy az egymásnak feszülő, két oldalon lévő értelmes emberek tudták, hogy vannak problémák, de mégsem beszéltünk erről. Azzal például mindenki tisztában volt, hogy az Ódry Színpadot, a kollégiumunkat, a vetítőinket kinőttük és hogy új campus is kellene. Azt viszont nem tudtuk, hogy ekkora paláver lesz, ha valaki azt szeretné, új gondolat is kerüljön be az egyetemre – fejtette ki Szarvas József a Karc FM-nek adott interjúban.

Szarvas József Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész
Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Segíteni kell a fiatalokat, hogy szabadon kifejthessék a véleményüket és kibontakoztassák a tehetségüket – árulta el a színész a pedagógiai elképzeléseiről.

– Nagyon fontos számomra a személyiség megismerése, kibontása és munkába állítása. A diákok előtt is egy új karakter, egy más személyiség fog állni tanárként, és azonnal meg kell teremtenünk majd a bizalom légkörét. Ez ugyanis nagymértékben sérült, pedig a mi szakmánk bizalom nélkül elképzelhetetlen. Tisztességes közösségekre van szükség, ahol összeadódik mindenki tehetsége. Felelősségemnek érzem, hogy vonzóvá tegyem a színészi hivatást, és ezáltal a nemzeti kultúránk képviseletét – fűzte hozzá.

A teljes interjú ITT hallgatható meg.

https://www.mixcloud.com/karcfm/álláspont-2021-01-31-0700-0800-1/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.