időjárás 15°C Eliza, Eszter 2022. május 24.
logo

Bővítik a diabéteszes gyerekek táborozási lehetőségeit

Kreft-Horváth Márk
Forrás: Facebook
2021.03.30. 18:35
Bővítik a diabéteszes gyerekek táborozási lehetőségeit

– A tanév kezdetétől a pedagógusok plusz díjazást kapnak, hogy ha egyes típusú diabéteszes gyermek ellátásában vesznek részt, ez vonatkozik más iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozókra is

– jelentette ki kedden a Kossuth rádióban Novák Katalin. Az érintettek képzést kapnak, hogy fel tudjanak erre készülni. Ezen felül a diabéteszes gyerekek sportolási és táborozási lehetőségeit is bővítik. – A gyermekek iskolai és óvodai étkeztetésében pedig egyszerűbb lesz megfelelni a diétás igényeknek – ígérte a családokért felelős miniszter.

Novák Katalin szerint még mindig kevés a tudás erről a betegségről, és ha nem kap megfelelő támogatást a gyermek, akkor sokkal nehezebb a beilleszkedése. A szülőre ez plusz terhet ró, a diabétesz pedig bármikor kiderülhet a gyermekeknél.

A kormány abban segítene, hogy a közeg minél befogadóbb legyen,

emiatt jelentek meg tegnap újabb rendeletek, melyek kijelölik a bővülés útját.

https://www.facebook.com/csaladesifjusag/videos/2952173988392016

A politikus emlékeztetett: vannak olyan gyerekek, akik anyagcserezavarral is küzdenek a betegség miatt, 3500-4000 ilyen gyerek van Magyarországon, ami ugyanennyi családot is jelent.

– Ezek a gyerekek, ha megfelelően kapják az inzulint, és odafigyelnek rájuk, akkor szinte teljes életet élhetnek, és súlyos szövődmények kialakulása nélkül tudnak felnőni

– tette hozzá.

– Sok mindenre kell ügyelni onnantól, ha egy gyermekről kiderül, hogy egyes típusú diabétesze van. A szénhidráton kívül a mozgásra, a hormonális változásokra, időjárási frontokra is. Az elmúlt években teljes állami támogatási rendszer épült ki, hogy az érintett családok beszerezhessék a szükséges eszközöket. Ingyenesen elérhető az inzulinpumpa és a cukorszintmérő szenzor is számukra – idézte fel Novák Katalin.