Tudják, kik ölték meg Portik Tamás emberét

Magukat mentő, bűnbánó maffiózók évtizedekkel a történtek után elkezdtek beszélni több gyilkosságról is a nyomozóknak. Vallottak például Portik Tamás emberének, Radics Attilának és családjának a 2002-es kivégzéséről, illetve az orosz–ukrán maffia magyar katonai vezetőjének tartott Seres Zoltán 1999-es meggyilkolásáról, amiben Radics is részt vehetett.

2021. 03. 13. 13:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedekkel ezelőtti leszámolások tanúi hagynak fel egymás után a hallgatással, és egyre többen beszélnek a ma még megoldatlan gyilkosságok körülményeiről, az elkövetőkről, a megbízókról. Kovács Lajos nyugalmazott rendőrezredes, az egykori híres „döglött ügyek” osztályának a vezetője korábban erről úgy nyilatkozott: előbb-utóbb beszélni fognak a leszámolásokról azok a bűnözők, akik például alkut szeretnének saját, kisebb bűncselekményeik elsikálása érdekében.

Az idő előrehaladtával a megrögzött szervezett bűnözők is családot alapítanak, és nyugodt életet szeretnének.

 

Ez történhetett a Portik Tamással vélhetően kapcsolatba hozható négy újabb emberölési ügyben, amelyekben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a minap kezdett nyílt nyomozást, és amely ügyekben akár meg is gyanúsíthatják majd az eddig két kivégzés miatt 28 év fegyházbüntetésre ítélt egykori olajszőkítőt. A gyilkosságokról pentítók beszéltek.

De ilyen bűnbánó maffiózók beszélhettek már korábban a Radics-család kivégzőiről is. Radics Attila Portik Tamás egyik embere, régi bűntársa volt. Radics, az élettársa és hároméves gyermekük, Sára 2002. január 23-án tűntek el tárnoki otthonukból. Az iskolából hazaérkező legnagyobb gyermek, egy kislány tárva-nyitva találta a házuk összes ajtaját, nyolc hónapos testvére az emeleten sírt. A szomszédok délelőtt látták utoljára Radics élettársát, amikor befizette a villanyszámlát a postán; a nyomozók már csak egy vödörnyi vért találtak a lakásban.

Radicsnak a nyomozás adatai szerint azért kellett meghalnia, mert ő lehetett az egyik gyilkosa Seres Zoltánnak, akit 1999-ben Tahitótfaluban lőttek le az üzlettársával együtt.

A korábbi gyanú szerint Radics a Portik emberének tartott másik gyanúsított által vezetett motorról, Kalasnyikov gépfegyverrel több lövést adott le a két üzletemberre. Mindketten azonnal meghaltak. Radiccsal azért végeztek, mert elszólta magát a Seres-gyilkosságról. A PestiSrácok írta meg elsőként, hogy a Radics-ügyben már nagyon pontos információkkal rendelkeznek a nyomozók: kiderítették például, hogy kik azok a személyek, akik részt vettek Portik volt katonájának és két családtagjának megölésében.

Radics Attilát 2002-ben végezték ki, feleségével és hároméves gyermekével együtt
Fotó: körözési fotó / Police.hu

A Seres-gyilkosság ügyében 2015-ben indították el ismét a nyomozást. Akkor egy tanú – vélhetően egy bűnbánó bűnöző – beszélt az elkövetőkről és a megbízóról is. Ez a nyomozás juthat újabb fejezetéhez az újabb vallomások nyomán.

A magyarországi orosz maffiával jó kapcsolatokat ápoló, 45 éves Seres Zoltánt és olasz útitársát, Sforza Nazzarenót 1999. április 12-én Leányfalu belterületén ölték meg. A két férfi Seres leányfalui lovardájába tartott, amikor a Táncsics utcában a már említett motorosok a vállalkozó Bentley típusú méregzöld luxusautója mellé hajtottak és egy gépkarabéllyal kivégezték a sofőrt és az utasát is. A Bentley hátsó ülésén utazó testőr a fegyvert meglátva lebukott az ülések közé, így sértetlenül megúszta a merényletet.

Seres útban lehetett a szlovák, a magyar titkosszolgálatoknak éppúgy, mint az Energol köreinek.

Az Energol nevű, illegális olajüzletekben érdekelt cég egyik igazgatója éppen Portik volt. Mindenesetre Seres a halála előtt nem sokkal arról beszélt a barátjának, Tasnádi Péternek (Tasnádi elmondása szerint), hogy az egyik magyar titkosszolgálat meg akarja öletni őt. Tasnádi erről aztán beszélt a Gyárfás Tamás-féle NapTV Napkelte című műsorának egyik adásában is.

Seres Zoltán vállalkozóval 1999. április 12-én, kalasnyikovval végzett egy motoron érkező gyilkos Tahitótfaluban
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Már 2012-ben több tanú is megnevezte az állítólagos merénylőket és a megbízót is. Emiatt büntetőeljárás indult Portik Tamás és a motoros ellen. Az akkori gyanúsítás szerint is Portik megbízásából a motoros lőtte le Serest és útitársát, a motorkerékpárt pedig Radics Attila vezethette, aki 2002-ben a családjával együtt tűnt el tárnoki házából.

Portik és társa ellen 2014 augusztusában azonban a Fővárosi Főügyészség megszüntette a nyomozást azzal az indokkal, hogy nem bizonyítható a vádemeléshez szükséges megalapozottsággal a gyanúsítottak bűnössége,

az NNI pedig félretette a Seres-aktákat.

Most azonban mind a Seres-, mind a Radics-akta kikerülhet a páncélszekrények mélyéről. Kérdés persze, hogy a tanúvallomásokat mivel tudja majd alátámasztani a vádhatóság, hiszen

nem elég tudni, hogy kik ölték, ölették meg a két célpontot, Seres Zoltánt és Radics Attilát, azt perrendszerűen bizonyítani is tudni kell.

Elegendő csak emlékeztetnünk a Fenyő-gyilkosságra, amelynek elkövetése után 23 évvel sikerült csak a lehetséges felbujtókat megvádolni és bíróság elé állítani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.