Furcsa pénzszerzési mód Niedermüller kerületében?

A világon egyedülálló jelenségként egy elektromos járművek részére fentartott helyen raktak kerékbilincset Budapest VII. kerületében egy zöld rendszámú autóra. A baloldali városvezetésnek nagyon kellhet a pénz, ha ilyen módszereket alkalmaz.

Forrás: facebook2021. 03. 03. 12:45
Erzsébetváros parkolás
Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa dolog történt ma reggel hat órakor a Niedermüller Péter által vezetett Erzsébetvárosban. A baloldali irányítás alatt levő VII. kerület rendészei egy e-autók parkolására kijelölt helyen, egy elektromos töltőnél kerékbilincset raktak egy zöld rendszámú e-személygépkocsira. Ráadásul olyan időszakban, amikor Budapesten és az ország összes nagyvárosában minden autónak ingyenes a parkolás, nemcsak a zöld rendszámúak esetében. Az autó nem parkolt tiltott helyen, nem akadályozta a forgalmat, nem veszélyeztetett senkit. Tulajdonosa a töltés után lecsatlakoztatta az autót az áramforrásról, s még egy ideig ott hagyta kocsiját a zöld járműveket megillető helyen. A napi szolgálatot reggel hat órakor kezdő Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság járőrei pár perc múlva már fel is tették a bilincset az autóra. Olyan szakaszon bilincseltek, ahol ezt nem jelzi figyelmeztető, kiegészítő tábla.

Fotó: facebook

Értelmezhetetlen kivétel

Lengyel János közlekedési és gépjárműtechnikai szakmérnök a Magyar Nemzetnek elmondta: a KRESZ hatályos szabályai szerint legálisan parkol le egy e-autó vezetője az elektromos töltés céljára kijelölt parkolóhelyre akkor is, ha nem a töltés a cél. Hozzátette, amennyiben lehetőség van rá, a töltés után illik keresni egy másik parkolóhelyet, ezzel segítve olyan autósoknak, akik épp tölteni szeretnének, de a parkolásra vonatkozó szabályok erről nem rendelkeznek, ez etikai kérdés. A Dob utcai esetet értékelve megjegyezte, a közlekedési táblák kihelyezése a területileg illetékes önkormányzat joga, a rendőrség csak javaslatot tehet a táblákra a gördülékeny forgalom és a balesetveszély elkerülésének érdekében. A szóban forgó tábla nehezen értelmezhető. A „várakozni tilos” jelzés egyértelmű, mint ahogyan az is, hogy ez két felfestett parkolósávra érvényes. Az e-autót jelző piktogram – na meg az elektromos töltő – arra utal, a tiltás alól a zöld rendszámú járművek felmentést élveznek. Ám a „Kivéve elektromos töltés” felirat a szakértő szerint már összekuszálja az értelmezést, hiszen ellentétes az elektromos autók szabad parkolásra vonatkozó jelzésének nemzetközi ábrázolásával. Nem is beszélve arról, hogy a szöveg csak magyarul van, amit egy nyelvünket nem beszélő külföldi nem tud lefordítani, ő a piktogram alapján parkol le ott nyugodt szívvel.

Töltővel hetekig parkolhat bárki

Lengyel János elemzése alapján a kiegészítő jelzés a magyar nyelv szabályai szerint sem egyértelmű. Nem tartalmazza, hogy kizárólag azok parkolhatnak erre a helyre, akik töltik is az autójukat, nem tartalmaz időkorlátot, emiatt nehezen értelmezhető. Ráadásul a kerületi rendész – akinek egyenruháján sem a kerület címere, sem a rendészeti mivoltát igazoló jelvénye, sem a neve nem volt feltüntetve – is elismerte, ha valaki úgy parkol le, hogy a töltőt bedugja az autójába, hiába elég két óra a teljes feltöltéshez két hétig is foglalhatja a parkolóhelyet.

Ezek alapján a baloldali városvezetés által kihelyezett tábla tényleg nem más, mint pénzszerzési módszer, vadászat azokra, akik a zöld rendszámú járművel beállnak a parkolóhelyre. Az Erzsébetvárosi Rendészet a büntetésnél a KRESZ 15. szakaszára, tilos helyen történő parkolásra hivatkozott, ám a KRESZ azt is kimondja, kerékbilincset csak a 17. szakaszban foglalt, kerékbilincset jelző kiegészítő piktogrammal ellátott útszakaszon elkövetett szabálysértőkkel szemben lehet alkalmazni. A sima bírságot viszont az ügyfél nem fizeti be, panaszt nyújthat be ellene, míg a bilincs levétele nem megy fizetés nélkül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.