időjárás -5°C Pál 2022. January 25.
logo

A rendőrség elutasította Karácsonyék feljelentését a metrófelújítás ügyében

Mukatársunktól
2021.05.27. 16:00
A rendőrség elutasította Karácsonyék feljelentését a metrófelújítás ügyében

Ami történt, nem bűncselekmény – ezzel utasította el a rendőrség a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat feljelentését a 3-as metró Tarlós István főpolgármestersége alatt levezényelt felújítása ügyében – számolt be róla a Hvg.hu. A lap kérdésére a Nemzeti Nyomozó Iroda azt közölte: bűncselekmény hiányában április 22-én határoztak a feljelentés elutasításáról.

A nyomozás megszüntetése előtt a Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentéskiegészítésre szólította fel a fővárost. Mint korábban megírtuk, március közepén a főváros baloldali többsége nevében Gy. Németh Erzsébet Gyurcsány-párti főpolgármester-helyettes tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mivel szerinte megsértették a számviteli és más pénzügyi tárgyú törvényeket. Karácsony Gergely főpolgármester pedig a Facebook-oldalán azzal indokolta a feljelentést, hogy „klímaberendezés nélküli, elavult metrókocsikat kaptunk közel 70 milliárd forintért, ezért természetesen valakinek felelnie kell”.

Karácsonyék gyanúja alaptalannak bizonyult a rendőrség szerint. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A BKV és a Metrovagonmas nevű orosz cég 2015 augusztusában írta alá a 3-as metró járműveinek „korszerűsítéssel egybekötött felújításáról” a szerződést: 219,2 millió euróba – mintegy 69 milliárd forintba – került a 37, egyenként hat kocsiból álló szerelvény felújítása. A Metrovagonmas azonban csúszott az ütemezéssel, majd a 2017 tavaszától forgalomba álló kocsikat meghibásodások miatt időlegesen ki kellett vonni a forgalomból. A konstrukcióval kapcsolatban a baloldal elsősorban azt kifogásolta, hogy miért nem új, klímás járműveket vásárolt a városvezetés.

Tarlós István Karácsonyék feljelentésére azzal reagált, hogy a BKV vizsgálati jelentésének az összegzésében is az szerepel, hogy a 3-as metró esetében a felújítás volt a kedvező megoldás, még akkor is, ha a klímát utólag szerelik be.