A hatalmas hőségben könnyen lángra kaphatnak a kiszáradt méhlegelők

A Fidelitas besegített a fővárosnak: fűkaszát ragadtak és megtisztítottak egy méhlegelőnek kikiáltott gazerdőt. A sárgásra perzselődött gaz és vadvirágok kimondottan veszélyesek a nyári hőségben, akár egy autóból kidobott cigarettacsikk is lángra lobbanthatja a száraz növényzetet a fővárosban. Ilyen például a kaszálatlan Gellérthegy oldala is, ahol a méhlegelőnek elnevezett területen könnyen futótűz alakulhat ki a méteresre nőtt növényzet miatt. A hőhullám szerda estig tart, az országban tűzgyújtási tilalom lépett életbe.

2021. 06. 28. 12:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hirtelen betört forróság miatt tűzgyújtási tilalom lépett életbe az országban, ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

„A hőség miatt száraz a növényzet és a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet a szabadban.

A tűzoltókat idén már több mint 5150 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága 5140 focipályát tenne ki. A szabadtéri tüzek miatt idén tizenhat ember megsérült, hárman pedig életüket vesztették” – tájékoztatta lapunkat a Katasztrófavédelem. Hozzátették: a tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat.

Nem gaz, hanem kiszáradt méhlegelő. Fotó: Facebook

A fentiek fényében még nagyobb kockázatot jelentenek a kaszálatlan, öntözetlen, kiszáradt fővárosi területek, legfőképpen a parkok, útszéli méteres burjánzások.

Akár egy eldobott cigarettacsikk is belobbanthatja a Karácsony Gergely által létrehozott méhlegelőket, amelyek a tűzveszély mellett az allergiásoknak sem kedveznek. A múlt hét óta tartó hőhullámban alig maradt ép vadvirág és gazerdő, többségében sárgás színben tündököl, azaz a nap által kiégtek és gyúlékonyabbá váltak.

„Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok. A parlagon hagyott területeket elnevezték méhlegelőnek, amiket az emberek felháborodása ellenére nem számolnak fel” – írta a Fidelitas közösségi oldalán. A Fidesz ifjúsági szervezete úgy döntött: a magasra nőtt gazerdőt közösségileg lekaszálják.

A Fidelitas lekaszálta a kiszáradt méhlegelők egy részét. Fotó: Facebook

Szerda éjfélig újabb hőséghullám

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tiszti főorvos II. fokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére 2021. június 28-án 12 órától 2021. június 30-án 24 óráig.

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval utazók. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A bőr védelméről a szabadtéren dolgozóknak sem szabad megfeledkezniük: naptejjel és világos, jól szellőző, bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni a leégés ellen. Tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.