Megújult a Szilágyi Dezső téri református templom belső tere is

„E templom karcsú tornya, amely mint ég felé mutató ujj int minket arra, hogy a nehéz időkben honnan várhatjuk a segítséget” – fogalmazott levelében Orbán Viktor.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 06. 16:15
null
Hálaadó istentisztelet a megújult fővárosi Szilágyi Dezső téri református templomban Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Aki a pesti Duna-parton sétál, vagy kitekint az Országház egyik folyóra néző ablakán, annak rögtön szemébe tűnik a Szilágyi Dezső téri templom karcsú tornya, amely mint ég felé mutató ujj int minket, magyarokat arra, hogy a nehéz időkben honnan várhatjuk a segítséget” – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Szilágyi Dezső téri református templom gyülekezetének címzett levelében. A miniszterelnök levelében emlékeztetett: a templom falai nemcsak nevezetes esküvőknek voltak tanúi, de egy közösség kitartásának is a világháború, majd a kommunizmus hosszúra nyúlt évtizedei alatt.

„Az ő példájuk ma arra tanít, hogy templomba járni nem szokást, hanem hitvallást jelent. Mert amíg lesznek, akik vasárnapról vasárnapra átlépik ennek a templomnak a küszöbét, addig lesz református gyülekezet, lesz kereszténység, és lesz magyar nemzet is a Duna partján”

– fogalmazott levelében a kormányfő, amelyet Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára olvasott fel.

A hálaadó istentiszteleten a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke felhívta a hívek figyelmét, hogy az Apostolok cselekedetei ma is érvényesen mutatják, hogyan kell gyülekezetet, egyházat építeni. Balog Zoltán a beszédében Pál apostol történetét elevenítette fel, aki azért ment Athénba, mert a kibontakozó kereszténységnek meg kellett küzdenie a kor szellemi irányzataival, a különbségek helyett azonban Pál apostol a közös pontokat igyekezett megtalálni a másik kultúrával.

A templombelső felújítását a kormány 520 millió forinttal támogatta Fotó: MTI/Illyés Tibor

A püspök hangsúlyozta: a neveltetés, a kultúra, a történelem, a család megajándékozhatja az embert a keresztyén örökséggel, de a személyes döntést, hogy ennek része akarjon lenni az egyén, nem lehet megspórolni.

A Szabó Dezső téri református templom Pecz Samu tervei alapján épült 1893 és 1895 között. Épülete a második világháború alatt megrongálódott, restaurálása 2014-re fejeződött be, mostanra pedig a belső tér is megújult. A belső felújítást a kormány 520 millió forinttal támogatta. A tervek szerint a közeljövőben a templom északi oldalához egy negyven négyzetméteres helyiséget építenek, ahol baba-mama szoba, turisztikai látogatóközpont és egy kifejezetten a mozgáskorlátozottaknak készülő bejárat is helyet kap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.