Több mint ötszáz liter hamis mosószert foglalt le a NAV

Világmárkák dobozait másolták le a csalók, majd a legolcsóbb, legrosszabb vegyszert tették a flakonokba.

Magyar Nemzet
Forrás: NAV2021. 06. 27. 11:30
NAV
llusztráció Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint félezer flakonnyi hamis mosó- és öblítőszert foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói két kamion ellenőrzésénél. A Magyar Nemzet információi szerint

a hamisítványokat kiskereskedelmi hálózatokban, piacokon kívánták értékesíteni a csalók, nyári akciós árral, készletkisöpréssel magyarázva az eredeti termékekhez képest jóval alacsonyabb árakat.

A hamis mosószer ártalmas lehet az egészségre is, a hatóság emiatt vegyész szakértőt is bevont a vizsgálatokba. A hamisítványok hatásfoka, minősége, illata messze elmarad az eredetitől.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy teherautót ellenőriztek az M1-es autópályán Komáromnál péntek este. A raktérből mintegy háromszáz Ariel és Lenor feliratú flakon került elő. A helyszíni ellenőrzés során megállapították, a termékek rossz minőségű hamisítványok. A készletet lefoglalták, a sofőr azt állította, nem tudta, hogy a rakomány nem eredeti, ő csak a szállítást végezte.

Egy másik esetben Rédics közelében egy szlovén járműben kétszáznyolcvan flakon mosószert találtak a NAV ellenőrei. Itt már nem tudta kimagyarázni magát a sofőr, a vezetőfülkéből ugyanis előkerült két tekercs hamisított, Ariel feliratú öntapadós címke is.

A pénzügyőrök a mintegy kétmillió forint értékű mosószert lefoglalták és iparjogvédelmi jogok megsértésének gyanúja miatt eljárást indítottak a sofőrök ellen,

vizsgálva azt is, hol, kitől vették fel a rakományokat.

Fotó: MTI

A NAV közleménye szerint a hamisított vegyipari termékek kiszűrése a piacról azért is fontos, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem esetlegesen a vásárlókra nézve is egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Az adónyomozók szerint a csalók akkora tételben dolgoznak, hogy még a nagyobb áruházláncok készletei közé is bekerülhetnek a közvetítők által beszerzett hamisítványok. Az ellenőrök a közösségi oldalak piactereit is figyelik, az ott a hirdetésekben megjelenő vegyipari, kozmetikai szerek ugyanis szinte kivétel nélkül hamisítványok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.