Uniós állampolgárságú sofőrök álltak embercsempésznek

A francia és lett férfiakat nemzetközi bűnbanda bérelhette fel illegális bevándorlók szállítására.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 06. 06. 21:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lett jó a lett ötlet. Ezzel a szójátékkal gratuláltak egymásnak azok a rendőrök, akik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozóival közös akcióban egy lett és egy francia férfit értek tetten embercsempészés közben. Az uniós állampolgárok tizenegy szír migránst akartak Nyugat-Európába szállítani, úgy okoskodván, európai uniós állampolgárságuk megvédi őket a rendőri ellenőrzéstől. A trükk nem jött be, pedig ha sikerül, közel két-két millió forintos nyereség ütötte volna a nemzetközi páros markát.

Egy autópálya pihenőjében fogták el a francia sofőrt és a migránsokat a rendőrök
Fotó: Police.hu

A Dunaföldvári Rendőrőrs járőrei tegnap kora hajnalban a város belterületén ellenőriztek egy magyar rendszámú autót. A járművet egy lett férfi bérelte, ő is vezette. A Magyar Nemzet információi szerint a férfi az ellenőrzéskor kiszállt a lesötétített ablakú járműből, úgy tett, mintha egyedül utazna, uniós iratait mutogatta. A rendőrök viszont már korábban észrevették, hogy hátul is ülnek a kocsiban utasok, akik most a padlóra kuporogva várták az intézkedés végét. Nagy valószínűséggel nem olyan végkifejletre számítottak, melynek előállításuk lett a vége. A rendőrök mind a négy migránst előállították, a sofőr ellen pedig embercsempészet bűntett gyanúja miatt eljárást indítottak.

Fotó: Országos Rendőr-főkapitányság

A bűnügyi felderítés adatai szerint a lett csempész autója mellett egy másik jármű is elindult aznap illegális bevándorlókkal az ország nyugati határai felé. Még aznap este a rendőrök – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival együttműködve – az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 134-es kilométerszelvény közelében, a Fácánkerti pihenőben ellenőriztek egy francia rendszámú gépkocsit. A járművet egy 38 éves, francia állampolgárságú férfi vezette, aki hét, magát szír állampolgárnak valló utast szállított. A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták. A rendőrök a járművezetőt, valamint az utasait elfogták és előállították. A 38 éves, francia férfival szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének a gyanúja miatt eljárást indítottak, csakúgy, mint a lett csempész, letartóztatásba került.

A 11 illegális migráns elmondta, Szerbia felől, a műszaki zár kikerülésével jutott be jogellenesen Magyarország területére. Meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A rendőrök mindkét sofőr ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást, akár tízéves börtön is várhat rájuk. A nyomozók vizsgálják, a lett és a francia csempész hogyan kerülhetett kapcsolatba a bevándorlókkal, kik szervezték le a találkozókat, egyértelmű, hogy egy szervezett embercsempészbanda megbízásából vállalkoztak a fuvarra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.