Mesterházy Attila: A baloldal sohasem támogatta az illegális migrációt

„Ó, mondd, te mit választanál?” – Szociál- vagy kereszténydemokrácia címmel zajlott szombaton vita a Tranzit Garázsviták fórumán, amelyen Rétvári Bence és Mesterházy Attila fejtette ki nézeteit. Az MSZP-s politikus szerint ha a migráció eléri Magyarországot, akkor szolidaritást kell vállalni.

2021. 08. 28. 19:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociáldemokrácia világnézeti alapjai mára teljesen átformálódtak, mert a liberálisok azok, akik már teljes mértékben dominálják a szociáldemokrata, szocialista és baloldali pártok világnézeti céljait –  fejtette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a   a Tranzit Garázsviták fórumán szombaton.

– Nem lehet megkülönböztetni egy liberális és egy szociáldemokrata párt főbb társadalmi célkitűzéseit, mert annyira erősen nyomultak előre a liberálisok, és akkora az előnyük a médiában, hogy a baloldali politikusok elkezdtek a liberális véleményvezéreknek megfelelni. Így falta fel a teljes baloldalt a liberális eszmevilág. Sőt, tovább is ment azon, mert sok kereszténydemokrata pártot is meg tudott gyengíteni világnézeti alapjaiból

– hangsúlyozta az államtitkár. 

Mesterházy Attila MSZP-s politikus erre reagálva közölte: az egész szociáldemokrácia alapgondolatai különböznek a liberálisokétól. – Vannak olyan kérdések, amelyekben a szociáldemokrácia is liberális értékeket vall, például a demokrácia vagy az emberi jogok tekintetében, de ettől ez a kettő semmiképp sem ugyanaz. Rétvári Bence erre azt vetette fel, hogy a baloldal az illegális migráció kérdésében sem tudott emberségesen eljárni, mert nem nyújt megoldást a problémára az, hogy pénzzel támogatják a bevándorlást. 

– Mindig azt mondják, hogy egyetlen megoldás létezik az illegális migráció kérdésére:  ha minden határt kinyitunk és az illegális bevándorló több jogot kap, mint a legálisan ott élő vagy bevándorló személy. Szerintem egyáltalán nem az az emberséges, hogy vannak nyugat-európai országok, amelyek generációk óta azért élnek olyan jól, mert vannak a világnak olyan részei, ahol az emberek nagyon rosszul élnek. Ezek nem magyar cégek és nem magyar emberek. Olyan extra profitokat tettek zsebre Nyugat-Európában, hogy emiatt összeomlanak tízmilliós, százmilliós országok, és amikor ennek valamiféle következménye van, azt mindenkire szétterítenék 

– hangsúlyozta. Rétvári Bence hozzátette: többször járt a Közel-Keleten, és az ottaniak soha nem kérték azt, hogy segítsenek az embereknek Európába jutni. – Amit Brüsszelből mondanak, hogy mit kell tenni a migráció ügyében, a kibocsátó országokban soha nem mondták – emelte ki az államtitkár. Hozzátette: az egyedüli megoldás a helyben segítés. Mesterházy Attila erre reagálva azt állította: a baloldal soha semmilyen formában nem támogatta az illegális migrációt.

– A problémát ott kell kezelni, ahol felmerül, és ott kell segíteni. Ezeket a konfliktusokat, amik előállnak a háborús zónákban, helyben kell megoldani, és nem megvárni, hogy elérjék az EU határait. A baloldal nem akarja buzdítani a migrációt, viszont ha az eléri Magyarországot, akkor szolidaritást kell vállalni 

– mondta az MSZP politikusa. Rétvári Bence ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai baloldali pártok igenis elősegítették az illegális bevándorlást.

– Baloldali NGO-k állnak az egész illegális migráció mögött, az európai politikusoktól pedig mást sem hallottunk, mint hogy ezt a folyamatot nem lehet megállítani, csak szervezni lehet. Mi azt mondjuk, hogy nincs olyan kényszerhelyzet, amikor ezt csak szervezni lehet. A folyamatot meg kell állítani, különben egyre többen fognak jönni, és elveszítjük Európában azt az európai kultúrát és biztonságot, amit mi fontosnak tartunk

– mondta Rétvári Bence. 

Arra a felvetésre, hogy a baloldalt sok kritika éri amiatt, hogy ha szociális segítségnyújtásról van szó, akkor segélyalapú támogatási rendszerben gondolkodnak, Mesterházy Attila úgy reagált: a családi pótlék emelése fontos szociálpolitikai eszköz, de szó sincs arról, hogy a baloldal szociális segélyekkel szeretné eltartani az embereket. Hozzátette: ez nem egy segélyalapú társadalmat jelent. Rétvári Bence azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az a típusú gazdaságpolitika, amit a magyar baloldal folytatott, amikor kormányon volt, eljuttatta az országot a 12 százalékos munkanélküliséghez. Ezzel szemben most 3,9 százalékos a munkanélküliség. Az államtitkár hangsúlyozta: ma jóval könnyebb munkát találni, mint tíz évvel ezelőtt. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.