időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Átadták a Nyugati pályaudvar megújult utascsarnokát

Ternovácz Áron
Forrás: MTI
2021.09.01. 12:40
Átadták a Nyugati pályaudvar megújult utascsarnokát

Immár egy modern digitális utastájékoztató rendszer és új vágányvégi kijelzők, korszerűbb, komfortosabb csarnok várja a pályaudvaron évente megforduló közel 18 millió utast – közölte a MÁV Zrt. A Nyugati pályaudvar teljes tetőszerkezetének felújítása a tervek szerint jövő nyárra fejeződhet be – tették hozzá. A pénztárcsarnok belső boltozatának javítása és tetőszerkezetének felújítása várhatóan 2022 elejére elkészül. 

A pályaudvar aluljárójában a világítási rendszer teljes felújításával, majd az álmennyezet újjáépítésével megszépülnek a keresztalagút utasforgalmi terei, növelve az utaskomfortot 

– részletezték. Az akadálymentesítés részeként a vak és gyengénlátó utasok számára okos taktilis vezető- és veszélyjelző sávokat alakítanak ki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége képviselőivel egyeztetve, 2022-ig először a vágánycsarnokban, ezt követően a csarnokon kívüli peronok mentén, majd a keresztaluljáróban és az oldalcsarnokban is – ismertette a vasúttársaság. Az Európában még csak néhány belga és olasz állomáson alkalmazott jelzések célja, hogy talppal vagy segédeszközzel, azaz okosbottal érzékelhető hanginformációt szolgáltassanak a biztonságosan használható közlekedési folyosókról, az akadályokról, veszélyhelyzetekről. 

A rendszer használójának Bluetooth-szal felszerelt botja a járófelülethez érintve érzékeli a címkékből érkező rádiójeleket, és továbbítja az információkat egy mobiltelefonos applikációnak, ami hangosan felolvassa az instrukciókat.

A közleményben megjegyezték azt is, hogy az utascsarnokban megépített új, szenzoros ivókút a 175 éves magyar vasútnak állít emléket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.