Már lehet pályázni a Határtalanul program támogatására

A koronavírus-járvány miatt az előző tanévekben elmaradt kirándulásokat jövő nyárig lehet majd pótolni.

2021. 09. 27. 13:03
POTÁPI Árpád János
Budapest, 2019. mjus 17. Potpi rpd Jnos, a Miniszterelnksg nemzetpolitikrt felels llamtitkra a Hatrtalanul! program eddigi eredmnyeirl tartott sajttjkoztatn Budapesten a Magyarsg Hzban 2019. mjus 17-n. Az idn a tavalyinl 30 szzalkkal tbb, sszesen 2219 plyzat rkezett a Hatrtalanul! tanulmnyi kirndulsi programra. MTI/Balogh Zoltn Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiírta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a Határtalanul program idei pályázatait, amire mától egészen október 29-én 14 óráig lehet jelentkezni – közölte hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: a hetedikeseknek szóló kiírás keretösszege 1,3 milliárd forint, egy osztály pedig 500 ezer és 5 millió forint közötti forrást nyerhet el. A program középiskolásoknak szóló pályázata ugyancsak hétfőtől él, ennek a keretösszege 500 millió forint, és szintén 500 ezer és 5 millió forint közötti támogatást lehet igényelni külhoni tanulmányi kirándulásra.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a koronavírus-járvány miatt az előző két tanévben a támogatott kirándulások jelentős része elmaradt. Éppen ezért ennél a több mint kétezer kirándulásnál a megvalósulás határidejét kitolták 2022. augusztus 31-re, elszámolni pedig 2022. szeptember 30-ig kell majd a támogatással.

Ebben az esetben azok, akik az előző tanévben voltak hetedikesek, nyolcadikosként jövő nyárig pótolhatják a kirándulást, ugyanígy tehetnek azok, akik a 2019/20-as tanévben hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jártak. Azon osztályok esetében, akik időközben elballagtak, visszafizették a támogatást, vagy a pénz megmaradt az intézménynél, a mostani hetedikesek használhatják fel az összeget.

Fontos, hogy amennyiben a járványhelyzet közbeszól, és a határon túli kirándulást nem tudja egy osztály megtartani, akkor módosíthatják az úti célt, és választhatnak más, akár anyaországi települést is, olyat, amelynek történelmi, kulturális és néprajzi emlékei kapcsolódnak a történelmi Magyarországhoz.

Ami az eddig elért eredményeket illeti, a Határtalanul programban csaknem félmillió gyermek vett részt, és a kirándulások körülbelül 1500 anyaországi és határon túli települést érintettek.

A 2011 óta (2018 novemberétől a nemzetpolitikai államtitkárság felügyeletével) működő Határtalanul program a magyar–magyar kapcsolatok építésére, személyes kapcsolatok kialakítására, elmélyítésére szolgál az anyaországi és külhoni magyarság között. A programban magyarországi iskolák tanulói a magyar kormány támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalatokat szereznek a külhoni magyar közösségekről. A program célja, hogy minden anyaországi fiatal iskolás évei alatt legalább egyszer eljusson egy határon túli, magyarok lakta településre szervezett formában, állami támogatással, a kirándulások során pedig kapcsolatok jöjjenek létre, és erősödjenek meg hazai és határon túli magyar iskolák között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.