Még Hadházy Ákos szerint is szükség van vizsgálatokra Cseh Katalin ügyében

Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő szerint hitelességi probléma van Hadházy Ákossal és a Momentummal, amikor a korrupcióellenes harcról beszélnek – szembesítette a Momentum zuglói jelöltjét a Csörte című műsorban. Budai kitért a Cseh Katalin-ügyre, amelyben Hadházy szerint nincsen a Momentum uniós képviselőjének jogi és politikai felelőssége, de véleménye szerint ettől függetlenül meg kell vizsgálni az ügyet. Budai rámutatott: Hadházy hiába próbálja elodázni Cseh felelősségét, a dokumentumok másról árulkodnak, óriási nagy a baj.

2021. 09. 21. 13:31
Hadhzy kos
Budapest, 2018. mrcius 20. Hadhzy kos, az LMP trselnke az ellenzki trgyalsokrl tartott sajttjkoztatn a Kpviseli Irodahz eltt 2018. mrcius 20-n. MTI Fot: Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Képviselő úr! Egy nagyon fontos hitelességi probléma van önnél. Fekete-Győr András azt mondta önről, hogy ön a korrupció szentje, ha önt egy ilyen felkent pozícióba helyezték akkor az tiszteletteljes kérésem, hogy legyen következetes – szólította fel Hadházy Ákost Budai Gyula a Hír Tv Csörte című műsorában. A fideszes országgyűlési képviselő emlékeztetett: a Momentum elnöke korábban azt mondta, a korrupció nem fideszes, nem MSZP-s és nem DK-s. Amennyiben a Momentum egyik képviselője jutna jogosulatlanul vagy politikai kapcsolatai révén uniós támogatáshoz, őt is elszámoltatnák.

A műsorban folytatott vitában Budai azt is felidézte hogy még idén februárban megküldte Hadházy Ákos számára azt a feljelentést és dokumentumokat, amelyek a Czeglédy Csaba és Dobrev Klára közt létrejött kétes szerződéseket tartalmazzák, ami egyébként uniós forrásokat is érint.

– Hogy biztosan meglegyen önnek, még egyszer szeretném átadni. Legyen szíves nézze át, és ezt követően nagyon szívesen megvitatom önnel ezt a helyzetet 

– szögezte le Budai, miközben átgyújtotta a Demokratikus Koalíció ügyvédjéről, Gyurcsány Ferenc adócsalással vádolt és elítélt emberéről a terhelő dokumentumokat. Budai arra is kitért a korrupcióról zajló vitában, hogy a Momentum jelöltjeként Fekete-Győr Andrással házon belül kellene megvitatniuk és rendet tenniük Czeglédy, Dobrev, Gyurcsány és Cseh Katalin korrupciógyanús ügyeiben.

– Nekem is van listám, kormánybiztosként 110 ügyet vizsgáltam a Gyurcsány-Bajnai kormány idején, én is tudnék mondani, csak azt kérem, legyen következetes és minden korrupció ellen álljon ki, ha baloldali, ha jobboldali – intézte a kérést Budai a Momentum zuglói jelöltjéhez. 

A kormánypárti országgyűlési képviselő arra is emlékeztetett: a vizsgálatai során 42 gyanúsított volt és 37 emberrel szemben emeltek vádat a Gyurcsány–Bajnai-korszak után. A legnagyobb kudarcnak azt tartja, hogy az ügyészség, miután meggyanúsította Gyurcsány Ferencet a sukorói telekcsere ügyében, nem emelt vádat.

Cseh Katalinra visszatérve Hadházy szerint a képviselő asszonynak ezekben az ügyekben jogi felelőssége nincsen, véleménye szerint a beadott pályázat eredményhirdetésekor már nem volt ügyvezetője a nyertes cégnek, továbbá politikai felelőssége akkor lehetne, ha megpróbálná megakadályozni a vizsgálatot. 

Hadházy végül megjegyezte: azért legyenek vizsgálatok a Cseh Katalin-ügyben.

Budai szerint komoly hitelességi probléma van a Momentum oldalán, mert folyamatosan elszámoltatást és felcsúti pert emlegetnek, de a saját házuk táján ezekben az ügyekben nagy a csend. – Az első és legfontosabb dolog, hogy a saját házuk táján tegyenek rendet. A Cseh-ügyben 2016–2017-ben benyújtott pályázatokról van szó, egyébként a 2016-osból nagyon komoly előleget vettek fel 2018 januárjában. Ugyan Cseh Katalin kiszállt ezekből a cégekből, de a támogatási szerződést megnyerték, és közel 4,8 milliárd forintot már kifizettek nekik. Ezek nagyon konkrét dokumentumokkal igazolhatók – szögezte le Budai Gyula, aki hozzátette: Hadházy akkor lehetne hiteles, ha ezekben az ügyekben, amelyek napvilágra kerültek, ugyanolyan akkurátussal fellépne, mint más ügyekkel szemben. 

Budai hangsúlyozta: amikor a Cseh ügyben négy hatóság vizsgálódik, három hazai és egy külföldi, akkor Hadházy Ákos nem mondja azt, hogy ez rendben van.

– Tudja mi a szomorú? Hogy Cseh Katalin évek óta arról beszél, hogy a kormány ellopta az uniós forrásokat, és amikor Cseh Katalin ellopja az uniós forrásokat, a Momentumban óriási nagy csend van. Én 22 évig voltam büntetőjogász, láttam az iratokat, higgye el, képviselő úr, óriási nagy a baj! – zárta le a korrupciós vitát Budai Gyula.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.