Rákay Philip: Protekcióval indulhatott el Karácsony Gergely karrierje a Corvinuson

Harminckét oktató közül kizárólag Karácsony Gergelynek nem kellett igazolnia a nyelvtudását.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2021. 09. 11. 11:43
Rákay Philip
Budapest, 2015. február 21. Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese, a zsûri tagja az Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal címû televíziós showmûsor második középdöntõjén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) Kunigunda útjai gyártóbázisán 2015. február 21-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely jogszabályt sértő módon szerezte a tanársegédi és adjunktusi állásait a Budapesti Corvinus Egyetemen. Ezt mondja ki az Oktatási Hivatal vizsgálatának eredménye – közölte Rákay Philip a Facebookon közzétett videójában.

Ahogy arról korábban lapunk is részletesen beszámolt: az Oktatási Hivatal a vizsgálat során 2004. januártól ellenőrizte az egyetem 32 oktatójának jogviszonyát, és kiderült, hogy csupán Karácsony Gergely alkalmazása esetén tekintettek el a nyelvtudást igazoló nyelvvizsga bemutatásától.

Rákay Philip úgy fogalmazott a videójában: minden jel arra utal, hogy Karácsony Gergelyt protekcióval vették fel az egyetemre. – Nyár elején kiderült, hogy a főpolgármester nem beszél idegen nyelveket, és nyelvvizsga nélkül lett tanársegéd és adjunktus a Corvinuson még 2004-ben – emlékeztetett, majd hangsúlyozta: – A hatósági vizsgálat eredményei szerint Karácsony Gergely esetében tanársegédi kinevezés nem felelt meg az intézményi szabályzatnak. Az adjunktusi kinevezés sem a törvényi előírásnak, sem az intézményi szabályzatnak nem felelt meg – sorolta.

– Hogyan lehetséges az, hogy kizárólag Karácsony Gergelynek nem kellett igazolnia a nyelvvizsgáját? – tette fel a kérdést Rákay, majd rámutatott: az eset 2004-ben történt, ami a Gyurcsány-korszak hajnala volt.

A médiaszakértő emlékeztetett: ekkor még névlegesen Medgyessy Péter volt a miniszterelnök, de Gyurcsány Ferenc hatalomátvétele már folyamatban volt. – A puccsnak ebben a szakaszában Gyurcsány Ferenc már a saját embereit juttatta pozícióba. Karácsony Gergelyt 2004 januárjában vették fel a Miniszterelnökségre, majd két hónapra rá tanársegédi állást is kapott a Corvinuson – fejtette ki.

Az ügy háttért tovább fejtve a Rákay úgy folytatja: a Corvinus Egyetem akkori rektorát, Mészáros Tamást, 2003-ban nevezték ki az egyetem élére. – Mészáros egy régi, megbízható elvtárs volt, aki a ’80-as évektől kezdve vezető pozíciókat töltött be a szocialista kormányok alatt – mutatott rá, majd hozzátette: Mészáros Tamás a Horn-kormány alatt az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatósági elnöke volt. – Ő volt Magyarország kiárusításának egyik kulcsszereplője. Ezt a szorgos munkát a szocialisták a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével hálálták meg neki – emlékeztetett.

Karácsony Gergely pozícióhoz juttatását összegezve Rákay úgy fogalmazott: Karácsonynak a kommunizmus időszakából jól ismert protekciója volt, amikor a pártból odatelefonáltak az egyetemre, hogy vegyék fel azt az elvtársat.  Karácsony Gergely karrierje a pártelitnek járó protekcióval indulhatott el a Gyurcsány-korszak hajnalán.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.