Rangos elismerést kap hazánkban a konstantinápolyi pátriárka

I. Bartholomaiosz a tervek szerint a katolikus világtalálkozó alatt, Budapesten veheti át a kitüntetést.

2021. 09. 02. 15:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Odaítélték az Emberi Méltóságért kitüntetést I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárkának, az ortodox egyházfő elfogadta a díjat, amit várhatóan jövő pénteken, szeptember 10-én vesz át. A kitüntetés odaítéléséről idősebb Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke levélben kereste meg a konstantinápolyi pátriárkát. Ebben a volt főbíró kifejtette: 

egész népünknek nagy tisztesség, hogy a keleti keresztény egyház is szentként tiszteli egykori uralkodónkat, Szent Istvánt”, amiért idősebb Lomnici Zoltán köszönetét fejezte ki.

Mint ismert, I. Bartholomaiosz 2000-ben Budapesten a bazilika előtti téren az ortodox világ számára is szentté avatta országalapító Szent István királyunkat.

A levélben idősebb Lomnici Zoltán kifejtette, hogy az Emberi Méltóság Tanácsa azért jött létre, hogy támogassanak minden olyan kezdeményezést, amely kiáll az emberi méltóság megőrzése és a valódi értékek képviselete mellett.

– Ennek kapcsán alapítottunk egy rangos kitüntetést az Emberi Méltóságért néven, amit az elmúlt tíz évben számos kiválóság vehetett át. Legutóbb Karikó Katalin kapta, aki a Covid vírus elleni Pfizer-vakcina kifejlesztője

– fogalmazott a volt főbíró. 

Hozzátette: az Emberi Méltóság Tanácsa évek óta figyelemmel kíséri a konstantinápolyi pátriárka tevékenységét. Idősebb Lomnici Zoltán kiemelte: őszentsége sokat tesz az emberi jogokért, a keresztény egyházak közötti megértés növeléséért, a vallás szabadságáért és a vallásközi kommunikációért, a teremtett világ megőrzése érdekében pedig a környezettudatosság terjesztéséért, és a környezetvédelemért.

– Külön öröm számunkra, hogy nemcsak nemzetközi szinten, hanem hazánkban is tesz a keresztény egyházak közötti jobb megértésért, és Dialógus Központ néven Közép-Európa szívében egy nemzetközi kulturális és hitéleti központ létrehozásán fáradozik. Az Emberi Méltóság Tanácsa ezek alapján egyhangúlag érdemesnek találta önt az Emberi Méltóság kitüntetés átvételére

– hangsúlyozta idősebb Lomnici Zoltán.

A kitüntetést eddig Karikó Katalin mellett Kozma Imre atya, Törőcsik Mari, Kányádi Sándor, Jókai Anna, Bodrogi Gyula, Benkő László, Szörényi Levente és Böjte Csaba atya kapta meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.