Semjén Zsolt: A keresztényüldözés napjaink humanitárius válsága

A keresztényüldözés napjaink humanitárius válsága – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumban az Ars Sacra Fesztivál részeként megrendezett, Kereszt-tűzben – keresztényüldözés a konfliktuszónákban című kiállítás ünnepélyes megnyitóján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 06. 21:32
SEMJN Zsolt
Szatmárnémeti, 2021. augusztus 21. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszédet mond a felújított római katolikus püspöki székesegyházban a hálaadó mise után Szatmárnémetiben 2021. augusztus 21-én. Magyarország és Románia miniszterelnök-helyettese, valamint magyarországi és romániai római katolikus és görögkatolikus érsekek és püspökök jelenlétében áldották meg a püspöki székesegyházat. A műemlék-felújítást az Európai Unió, valamint a román és a magyar állam finanszírozta. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt a Budapesten zajló  52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó eseményen emlékeztetett arra, hogy ma a világban minden nyolcadik keresztény állandó üldöztetésnek, sokszor vértanúságnak van kitéve hite miatt: naponta 13 keresztényt gyilkolnak meg, elsősorban az iszlám országokban. Érdemes tudatosítani azt, hogy keresztényüldözés zajlik, nem csak általában az emberi jogok megsértése – emelte ki.

Mint hozzátette azonban, a keresztényüldözés nyugaton sem ismeretlen: ott a hitvalló keresztényekre vértanúság ugyan nem vár, de állásvesztésben, meghurcoltatásban gyakran van részük. Ezért is fontos Brüsszelben kiállni a keresztények szabadsága mellett – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt felidézte, hogy a magyarság 400 éven át harcolt az iszlámmal, amely az ország felét lerombolta, népességének felét kiirtotta. Sok millió magyar adta az életét azért, hogy a Kárpát-medencében ne kelljen a saría árnyékában élni, a magyar nemzetet ezért ne merje kioktatni senki, mert ennek a sok millió magyarnak az emlékét sérti meg – fűzte hozzá. Semjén Zsolt kiemelte, a magyar kormány természetes kötelességének érzi, hogy szülőföldjükön támogassa az üldözött keresztényeket, emellett a Kárpát-medencében 2010 óta háromezer templomot újítottak fel és több mint 150 újat építettek magyar kormányzati segítséggel.

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek azt emelte ki, hogy az eucharisztiát ünnepelni nem lehet anélkül, hogy szóba ne kerülne a szenvedés, a keresztény hitük miatt üldözöttek megpróbáltatásai. – Ilyenkor különösen szoros szövetséget és szolidaritást érzünk velük, és próbálunk rajtuk lehetőségeinkhez mérten segíteni is – jegyezte meg.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára elmondta, hogy a katolikusoknak az öröm hetét jelenti az eucharisztikus világkongresszus, a vértanú egyházak vallási vezetői is Budapestre érkeztek erre az alkalomra. Az utóbbi években egyre szorosabbá vált egyházaikkal a kapcsolat, ennek azonban szomorú apropója a naponta hitükért meggyilkolt keresztények magas száma – emlékeztetett, hozzátéve: a nagy emberi jogi szervezetek mégsem foglalkoznak azzal, hogy több kontinensen rendszerszinten üldözik és gyilkolják a keresztényeket.

Az államtitkár elmondása szerint Magyarország a Hungary Helps program részeként az elmúlt négy évben 250 ezer embernek segített szülőföldjén megmaradni, lerombolt otthonaikat és templomaikat újjáépíteni, és ösztöndíjprogramot is indított a hazájuk újjáépítéséért elkötelezett fiataloknak.

Azbej Tristan bejelentette: a Hungary Helps program keretében a magyar kormány életmentő humanitárius segítséget küld Afganisztánba, illetve a közeli biztonságos országokba, az első körben mintegy ezer családnak.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a Kereszt-tűzben című kiállítás Washington, New York, Róma és München után frissített és kiegészített anyaggal tért vissza a múzeumba júniusban. A budapesti közönség vasárnapig tekintheti meg a tárlatot, amelynek következő állomása Strasbourg lesz – közölte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.