Századvég: Karácsony helyett Gyurcsány irányítja a fővárosi politikát

Politikai haszonszerzési kísérlet állhat amögött, hogy Karácsony Gergelyék leszavazták a DK atlétikai világbajnokságról szóló előterjesztését – derül ki a Mandinernek küldött Századvég-elemzésből. Hozzátették: ahogy Gyurcsány Ferenc pártja fokozatosan uralkodó tényezővé vált, úgy gyengült a kisebb pártok politikai ereje, ez pedig a baloldali ellentétek felerősödéséhez vezetett.

Magyar Nemzet
2021. 09. 04. 17:21
KARÁCSONY Gergely; Balázs Péter; GYURCSÁNY Ferenc
Minden jel szerint Gyurcsány több fronton is elkezdte gyengíteni a konkurens pártokat Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A fővárosi baloldali koalíciót megalakulása óta repedezések jellemzik, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc irányítja a fővárosi politikát” – olvasható a Századvég Alapítvány elemzésében, amely a Mandineren jelent meg. Mint azt a portál beszámolója a Fővárosi Közgyűlés szerdai üléséről megjegyezte:

értelmezési és jogi ellentéteket is okoztak a 2023. évi atlétikai világbajnokság megrendezésétől való visszalépési előterjesztések.

Ismert, hogy két javaslatról is vitázott szerdán a közgyűlés, ami az atlétikai vb megrendezéséhez kapcsolódott. Az egyik alapján a baloldali városvezetés feltételeik nem teljesülése esetén lépne vissza a világeseménytől, a DK-s javaslat viszont azonnal lépne. A közgyűlés baloldali többsége végül csupán az előbbi előterjesztést fogadta el.

A Századvég elemzése rámutatott: a Demokratikus Koalíció bekebelezési manővereit jól ábrázolja a tény, miszerint a 2019-es önkormányzati választásokat követően két volt szocialista kerületi polgármester (Kiss László és Szaniszló Sándor) átült a DK frakciójába. 

„ A baloldalon belüli ellentétek azért erősödtek fel, mert ahogy Gyurcsány Ferenc pártja fokozatosan uralkodó tényezővé vált, úgy gyengült a kisebb pártok politikai ereje”

– emelte ki a kutatóintézet, jelezve azt is: a következő parlamenti ciklusban nagy valószínűséggel Gyurcsány Ferenc pártja fogja meghatározni a baloldal országos politikáját, amihez a szövetséges pártok egy része igazodni fog, a másik része pedig kihullik az összefogásból.

Azon felvetésre, hogy miért nem szavazták meg a DK szövetségesei Gy. Németh Erzsébet előterjesztését, a Századvég úgy reagált: „Bár a mélyben olyan repedések feszítik a fővárost vezető baloldali tömörülést, amelyek hosszú távon koalíciós válságot eredményezhetnek. Az eltérő hangok pedig azt a politikai haszonszerzésre vonatkozó célt szolgálják – hívták fel a figyelmet –, hogy a baloldali pártok megszólítsák a hozzájuk lazábban kötődő szavazókat is, jelen esetben azokat, akik szimpatizálnak az atlétikai világbajnokság budapesti megrendezésének tervével.” 

Mint hangsúlyozták,

Karácsony Gergely „keménykedése” ezáltal beleillik a politikai blöff kategóriájába, amellyel valójában önmagát kívánta pozicionálni a baloldali összefogásban.

A Századvég rámutatott arra is, a főpolgármester személyes imázsának építésével van elfoglalva, ezért nem beszél arról, hogy a főváros számos pontján kaotikus helyzet uralkodik, s ezért porolta le a Fudan Egyetem és a Diákváros ügyét. 

„Az elhibázott közlekedésszervezés miatt kiterjedt forgalmi dugók akadályozzák a gépjárművek haladását, továbbá közbiztonsági és köztisztasági szempontból is visszaesés érzékelhető a fővárosban. Mivel tehát Karácsony Gergely városvezetői eredményeket nem tud felmutatni, ezért szükségszerűen más témákra tereli a figyelmet”

– rögzítette az elemzés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.