A baloldal törte össze a fiatalok politikai beállítottságával kapcsolatos narratíváját

Régóta építették már azt a narratívát, amely szerint a jobboldali kormánypártoktól már elpártoltak a fiatalok, azonban az előválasztási kampányban mégis gyanakvással tekintettek a fiatalkorú voksolókra. Ezzel párhuzamosan a kormányoldal politikusainak közösségi oldalain rengeteg fiatal tűnik fel.

2021. 10. 17. 6:50
null
Budapest, 2021. július 22. Fiatalok a felvételi ponthatárokat figyelik a telefonjukon a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként talán Márki-Zay Péter állt elő azzal a gondolattal, hogy a Fidesz beszáll majd a Gyurcsány-show-ba, és miután egyedül maradt Dobrev Klára ellen, a kormánypártok mozgósítani fognak majd a DK jelöltje mellett. Később a balos média a Magyar Nemzet egy cikkén keresztül – amelyben azt vettük sorra, kik támogatják Dobrevet a baloldalon belül – próbálta alátámasztani a hódmezővásárhelyi polgármester feltételezését. 

Fidelitaszosok szavaznak szervezetten Márki-Zay Péterre, hogy szétverje az ellenzéki összefogást?

– ezt a költői kérdést azonban már a DK propagandalapja, a Nyugati Fény nevű portál tette fel. Azt írták, hogy egyre több a gyanús jel, és több szavazósátorból is jelentették, hogy vélhetően a kormánypárthoz húzó fiatalok csoportosan jelennek meg, hogy Márki-Zay Péterre szavazzanak. 

Pár nappal később a Telex is arról számolt be, hogy 

Győrben megijedtek az előválasztást szervezők a fiatal szavazóktól, mert azt hitték, fideszesek. 

A korábban Karácsony Gergely kampányát tevékenyen segítő balos portált arról tájékoztatták a forrásaik, hogy sok fiatal csak a második fordulóra érkezett, és általában csoportosan voksoltak.

A DK ezután SMS-ben kezdte mozgósítani híveit. Ékezetek nélkül azt írták, hogy „sokan jeleztétek, hogy a Fidesz Márki-Zay Péterre mozgósít”. A Gyurcsány-párt később már a fideszesekkel párhuzamosan a budaiakra is elkezdett mutogatni, hogy ők fogják eldönteni az előválasztást. 

Látható tehát, hogy 

mindkét baloldali jelölt a másikat támadta azzal, hogy a Fidesz mozgósít mellette, sőt kifejezetten a fiatalokra néztek ferde szemmel, ezzel pedig gyakorlatilag lerombolták azt az általuk évek óta épített narratívát, amely szerint a jobboldali kormánypártoktól már elpártoltak a fiatal szavazók. 

Emlékezetes az is, amikor a baloldali háziverseny első fordulója alatt még Fekete-Győr András kérdezgette egy videóban kétségbeesetten, hogy hol vannak a fiatal szavazók az előválasztásról. A bukott momentumos politikust végül mindössze 20 ezren támogatták a Gyurcsány-showban, még a baloldal fiatal szavazói sem álltak mellé. 

Frappáns választ adott akkor Fekete-Győr riadalmára a Konverzió nevű jobboldali Facebook-oldal, ahol pár videórészlettel arra világítottak rá, hogy 

a fiatalok Orbán Viktor, Szijjártó Péter és más fideszes politikusok rendezvényein vannak. 

A miniszterelnök azóta is egy-két hetente tesz közzé olyan tartalmakat, amelyen fiatalok között látható, legutóbb Esztergomban 

még a gimnáziumi tablójukra is kértek vele közös képet a középiskolások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.