Sorra állnak át a baloldali politikusok Dobrevhez

Úgy tűnik, feleslegesen lépett vissza Karácsony Gergely az előválasztás második fordulójától és kért arra mindenkit, hogy támogassa Márki-Zay Pétert, mivel a baloldal prominens személyei közül többen is kijelentették, hogy inkább Dobrev Klárát támogatják. Így tett – többek között – Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere, valamint Barabás Richárd, Karácsony pártjának, a Párbeszédnek a szóvivője is, miközben az MSZP papíron függetlennek mondja magát, ám politikusaik sorra állnak be Dobrev Klára mögé.

2021. 10. 12. 5:50
2021.09.17. Budapest Demokratikus Koalíció előválasztási nagyrendezvénye. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Dobrev Klára miniszterelnök-jelölt. Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába állt be Márki-Zay Péter mögé Karácsony Gergely az előválasztás második fordulójában, párttársai nem egyöntetűen támogatják a hódmezővásárhelyi polgármestert Dobrev Klárával szemben, mivel egyre több baloldali politikus és közéleti személyiség is Dobrev Klárát biztosította a támogatásáról. Még a főpolgármester saját pártjából is van, aki inkább Dobrevre szavazott, míg az eddig Karácsonyt támogató és papíron semleges MSZP több politikusa is a Gyurcsány-párt jelöltje mellett foglalt állást.

Nemet mondtak Karácsonynak

„Dobrev Klárát támogattam az előválasztás második fordulójában. Márki-Zay Péter az elmúlt héten számomra a totális megbízhatatlanságát bizonyította. […] Kétlem, hogy Péter akár a koalíciós kormány felállításáig el tudna jutni ezzel a habitusával. Született marketinges, de a miniszterelnökséghez a politikai celebségnél több kell” – írja Facebook-bejegyzésében Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője.

Gajda Péter, Kispest, és Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere is Dobrev Klárát támogatja a baloldali házibajnokság második fordulójában. 

Gajda a Facebook-oldalán jelezte, hogy Dobrev Klárára szavazott. Horváth Csaba pedig közleményében azt közölte: „Pályafutásom 20 éve során mindig is baloldali, szociáldemokrata politikát folytattam, és most is azt a jelöltet támogatom, aki ezt képviseli: Dobrev Klárát.” 

Horváth Csaba azt is kiemelte, hogy Dobrev Klára az Európai Parlament alelnökeként a leginkább beágyazott az európai politikában.

„Baloldali ember vagyok, egy magyar szociáldemokrata. […] Én 84 százalékot szereztem. Márki-Zay mozgalma az ellenfél jelöltjét támogatta. Az én döntésem ebből a szempontból világos” – közölte Hiller István, az MSZP politikusa a Népszava azon kérdésére, hogy a két kormányfőjelölt közül kit támogat az előválasztáson.

Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém Megyei Területi Szövetségének elnöke szintén Dobrev Klára mellett tette le a voksát, indoklásában pedig a kettejük közötti korábbi korrekt munkakapcsolatra és a régi barátságukra hivatkozott.

A holdudvar is átvándorol

„Dobrev Klára az a jelölt, aki hibátlan érveléssel és utólagos magyarázkodási kényszer nélkül, profi politikusként képviseli mindazokat az európai értékeket, amelyeket magam is vallok” – rögzítette Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere a közösségi oldalán, aki a Demokratikus Koalíció jelöltje mellé húzza az ikszet az előválasztás második fordulójában. Az egykori SZDSZ-es politikus számára az is Dobrev mellett szól, hogy 19 megyében első helyen végzett az előválasztás első fordulójában.

„Számomra a történet arról szól, hogy a legjobb adottságokkal, képességekkel rendelkező jelöltet kell választani – mondta Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere arról, hogy támogatásáról biztosította a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjét, Dobrev Klárát.  – A támogatásom Dobrev Klára személyének szól, még csak nem is a DK-nak” – magyarázta. 

Mint Oszkó elmondta, számára Márki-Zay személyes habitusa, konfliktuskezelési képességei miatt is alkalmasabbnak tűnik Dobrev, de Bajnai Gordon egykori minisztere szerint a stabil pártháttér is a DK-jelöltje mellett szól. Oszkó Péter a 168 Órának nyilatkozva közölte: a hódmezővásárhelyi polgármester az a fajta politikus, aki szeret erőseket mondani, provokálni. 

Vásárhelyi Mária baloldali szociológus is Dobrev Klára mellett tett hitet, mivel úgy gondolja, hogy a DK jelöltjének megvan az esze, a felkészültsége, a munkabírása, és a kormányzati gyakorlata is és mögötte áll az ellenzék legerősebb pártja, a párttámogatás nélküli politizálást pedig fából vaskarikának gondolja. „Rá adom a szavazatom, mert megbízom benne, mert úgy érzem, nem kell attól félnem, hogy hatalomra kerülve mást fog képviselni, mint amit ma mond – közölte Vásárhelyi Mária, hozzátéve: – Azért is rá szavazok, mert torkig vagyok az önbeteljesítő ám soha nem igazolt önfelmentő és bűnbakképző gyurcsányozással.”

Fischer Iván karmester is arról számolt be, hogy Dobrev Klárát fogja támogatni az előválasztáson, mert fontosak számára a hagyományos baloldali és zöld értékek. Tamás Gáspár Miklós filozófus az előválasztási vitákat értékelve azt mondta a Klubrádióban: Márki-Zay Péter „enyhén és mérsékelten […] homofób, antifeminista, cigányellenes jelölt.”

Papíron semlegesek

Az MSZP senki mögé nem áll be az előválasztás második fordulójában, csak a győztes miniszterelnök-jelöltet támogatják a 2022-es országgyűlési választáson – szögezte le még Karácsony Gergely bejelentése után a párt közleménye, ami éles ellentétben van azzal, ahogy a politikusaik azóta nyilatkoznak, hozzátéve: „álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson.”

Arról, hogy sem Dobrev Klára, sem Márki-Zay Péter mellé nem állnak, elnökségi döntés született. Ennek oka pedig az, hogy a párt tagsága is megosztott

– ezt már Kunhalmi Ágnes, a szocialisták társelnöke nyilatkozta. Mint mondta, a szocialista szavazók egy része Dobrev Klárára fog szavazni, más részük, főleg a fiatalok, inkább Márki-Zay Péter felé hajlanak, megint mások pedig otthon maradnak, ha Karácsony Gergely nincs a szavazólapon. A társelnök hozzátette: továbbra is elkötelezettek a zöld–baloldali politikai programjuk mellett, függetlenül attól hogy az ezt képviselő jelöltjük visszalépett anélkül, hogy velük egyeztetett volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.