Orbán Viktor: Megvédjük Magyarország határait

„A migrációval szemben is szükségünk van egy ütőképes, jól működő hadseregre” – írta a miniszterelnök.

2021. 10. 03. 9:37
ORBÁN Viktor; BENKÕ Tibor
Kihelyezett ülést tart a kormány a haderőfejlesztésről Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A migrációval szemben is szükségünk van egy ütőképes, jól működő hadseregre. Fejlesztjük a magyar haderőt. Megvédjük Magyarország határait” – írta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-posztjában. A bejegyzés alatt megjegyezte: „Fejlesztjük a hadsereget, megvédjük a magyar embereket.”

Mint korábban beszámoltunk róla, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kihelyezett ülést tartott csütörtökön a kormány a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban. A kormányülés egyetlen napirendi pontja a magyar haderőfejlesztés áttekintése volt. 

Az ország védelmére fordított forrás növekedésének dinamikáját jól mutatja, hogy idén 2020-hoz képest 162 milliárd forinttal több jut honvédelemre, ez jövőre további 225 milliárd forinttal nő.

A nemzeti össztermékhez viszonyítva is jelentős a bővülés, az idei 1,66 százalék után jövőre meghaladja az 1,7 százalékot a honvédelmi kiadások GDP-hez viszonyított aránya, így egyre közeledünk a NATO által elvárt kétszázalékos mértékhez, amit a vállalások alapján 2024-re kell elérni. A honvédelmi és haderőfejlesztési program ugyan a nevében Zrínyi 2026, de a 2026-os terven már régen túllépett a szaktárca, és most már a 2030–32-es tervekről, elérendő célokról beszélnek. A tárca korábban arra is felhívta a figyelmet, hogy minden évben újabb és újabb kihívások jelennek meg mind hazai, mind NATO-szövetségesi szinten, amire reagálni kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.