Több százezres tömeg a békemeneten

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) által szervezett október 23-i békemenet a 2006-os terror útvonalán haladt. Alább olvashatják a szöveges tudósításunkat az eseményről.

Magyar Nemzet
2021. 10. 23. 12:52
null
Fotó: Kurucz Árpád

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) által szervezett október 23-i békemenet a 2006-os terror útvonalán haladt. Alább olvashatják a szöveges tudósításunkat az eseményről.

12.39 – Óriási hullámokban érkezik a tömeg a békemenet kiindulópontjához, a Műegyetem elé. A résztvevők zászlókkal, településjelző táblákkal, jó hangulatban sétálnak az indulás helyszínére, többen útközben is lobogókat, sálakat, kitűzőket vásárolnak. 

Egy idősebb férfi és felesége lapunknak nyilatkozva elmondta, Tiszaroffról érkeztek a békemenetre, családi hagyományként vesznek részt az eseményen. Mint közölték, 156 kilométert utaztak, hogy részt vegyenek a meneten, reménykednek annak eredményességében, az ellentüntetéseket pedig a nemzet szégyenének nevezték.

13.26 – A tömeg a Műegyetemtől egészen a Petőfi híd budai hídfőjéig ér. Sokan várják, hogy meginduljon a vonulás. A gyülekezők között látni székely lobogókat, tehát ismét sokan érkeztek Erdélyből is, hogy részt vehessenek a békemeneten. Továbbá nagy számban vannak jelen lengyelek és olaszok, hogy ezzel is kifejezzék támogatásukat.

Fotó: Kurucz Árpád

13.33 – Zúg a Szent Gellért tér, miután az emberek elkezdték énekelni a Székely himnuszt.

13.44 – Eddig lehetett csatlakozni a békemenethez a szervezők kérése szerint. A tömeg elején vonul majd Csizmadia László, a szervező Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) elnöke, továbbá ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a szervezet szóvivője, de velük tart Bayer Zsolt publicista, lapunk munkatársa, valamint Azbej Tristan államtitkár is.

13.51 – Csizmadia László egy rövid beszédet intézett a békemenet résztvevőihez, kiemelve: 

elsősorban emlékezni gyűltünk össze, de üzenni is akarunk, hogy nem kérünk a Gyurcsány-terrorból és a Soros-féle nyílt társadalom ideológiájából.

Továbbá a CÖF elnöke arra kérte az embereket, hogy csendben, békésen vonuljanak, ne adjanak okot a provokációra.

14.00 – A nagy tömeg miatt a tervezettnél hamarabb indult el a békemenet. A menet elején található molinón a következő felirat olvasható:

Soha többé!

Fotó: Éberling András

14.18 – A menet eleje most érkezett a Fővám térhez és halad tovább az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződéséhez, ahol csatlakozik az állami rendezvényhez.

14.24 – Helyszíni tudósítóink beszámolója szerint a békemenet csendben és nyugodtan tart a Kálvin tér felé, a tömegben sok fiatal is vonul az idősebb generáció tagjaival.

14.32 – Az olasz UGL szakszervezet is képviselteti magát a rendezvényen, ők az 1956-os forradalomról megemlékező Avanti ragazzi di Buda című dalt éneklik.

14.34 – A demonstrálók elérték a Magyar Nemzeti Múzeum kertjét, ahol megtekinthetik a Magyar Nemzet fotóriporterei által készített felvételeket, amelyeken a 2006. október 23-án történteket örökítették meg, ekkor ugyanis a Gyurcsány-terror ismét vérbe borította a pesti utcákat. Továbbá a múzeum mellett felállított kivetítőkön videókat mutatnak a tizenöt évvel ezelőtt történtekről.

Fotó: Kurucz Árpád

14.54 – A Deák Ferenc tér felé haladva a tömeg egy vízágyúval felszerelt teherautót is megtekinthet. Mint ismert, 2006-ban ilyen járműveket is bevetett a rendőrség a békés tüntetők ellen.

15.16 – A menet eleje megérkezett az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződéséhez, a tömeg vége viszont még csak most ért át a Szabadság hídon.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

15.40 – Véget ért  nyolcadik békemenet, hamarosan kezdődik az állami ünnepség, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök is.

 

Élő közvetítés a Békemenetről:

Borítókép: Kurucz Árpád

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.