Az új szupermutáns hazánkat sem fogja elkerülni

Jakab Ferenc virológus professzor szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy tömeges fertőzést fog okozni.

Forrás: ATV, MTI2021. 11. 29. 15:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint az omikron variáns még nem jelent meg Magyarországon, Jakab Ferenc virológus professzor szerint száz százalék, hogy az új szupermutáns hazánkat sem fogja elkerülni. 

A koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha időben lépnek és vizsgálják a vírusok szerkezetét. A szakember továbbá rámutatott, hogy

 előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez is történt 

– fogalmazott. 

Jakab Ferenc az ATV műsorában reagált arra az oltástagadók között terjedő kérdésre is, hogy miért oltanak a koronavírus okozta betegség ellen a járvány közepén. A virológus professzor ennek kapcsán megerősítette: vannak olyan vírusok, amelyek esetében nem szabad oltani, ha előtte vagy utána valószínűsíthető a fertőzés, a koronavírus azonban nem ilyen. 

A mutáció és a variánsok nem az oltások miatt jelennek meg – rögzítette. 

A koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője végül megismételte: a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen a védőoltás. Ennek a beadatásával, a maszkhordással és a távolságtartással lehet véget vetni a járványnak. Hozzátette: fel kell zárkóztatni a fejlődő országokat is, mert amíg náluk azt az átoltottsági szintet nem érjük el, mindig újabb és újabb variánsok fognak megérkezni.

WHO: Az omikron magas kockázatot jelent 

Az új típusú koronavírus omikron nevű variánsa világszerte nagyon magas kockázatot jelenthet, egyes térségekben súlyos következményekkel járhat – közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO), kiemelve: a beoltott népességen belül várhatóan csak enyhe tünetekkel járó megbetegedést okoz majd. Hétfőn kiadott dokumentumában a WHO közölte: az omikron a mai napig egyetlen halálos áldozatot nem követelt, azonban felhívták a figyelmet, hogy egyelőre bizonytalanság övezi, hogy az új vírusváltozat mennyire fertőző és milyen gyorsan terjedhet. A szervezet ezért szerte a világon azt javasolta az egészségügyi hatóságoknak, hogy gyorsítsák fel a veszélyeztetett csoportok beoltását. Az omikron variánsban a szakemberek eddig nem tapasztalt mennyiségű tüskemutációt fedeztek fel. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: mennyire hatástalanok, vagy hatásosak  az eddig alkalmazott oltóanyagok az omikron ellen. A WHO a következő hetekben várja az erre vonatkozó adatok beérkezését.

Borítókép: Jakab Ferenc professzor (Fotó: Csortos Szabolcs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.