időjárás 10°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Ingyenesen elérhető magyar fejlesztésű gyógyszer segít azokon, akik már elkapták a vírust

Kreft-Horváth Márk
2021.11.08. 06:52 2021.11.30. 14:37
Ingyenesen elérhető magyar fejlesztésű gyógyszer segít azokon, akik már elkapták a vírust

Favipiravir, remdesivir, bamlanivimab – ezeket a gyógyszereket használjuk itthon a koronavírus ellen. A háziorvosok is felírhatják a favipiravirt, amelyet tablettaként lehet beszedni, és a vírus szervezetünkben való terjedését gátolhatja meg. A másik két készítményt kórházi kezeléskor adják a betegeknek, a bamlanivimabot mi kezdtünk el Európában először használni.

– A koronavírus-járvány harmadik hullámában a kórházi kezeléseknél hatásosnak bizonyult a favipiravir gyógyszer, 2020. március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető, és hatékony a betegek otthoni gyógyításában. 

Könnyen kiváltható

A tablettát háziorvos írja fel az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegeknek, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelésre szorulók számát. A favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számítva körülbelül egy héten belül várhatunk jótékony hatást, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés. A gyógyszert a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a Covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. Így az érintett betegek hétvégén és ünnepnapokon is megkezdhetik a vírus elleni védekezést – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban kiadott közleményében. 

A magyar köznyelvben fapipaként is emlegetett gyógyszerről azt is írták, hogy 

ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a Covid-ambulanciákon, kiadását kizárólag szakember végezheti.

 – Emellett elengedhetetlen a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról a betegek tájékoztatása, és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának a kitöltése is – hívták fel a figyelmet.

A gyógyszert a koronavírusos betegeknek a hozzátartozójuk vagy ismerősük is kiválthatja, csupán a taj-szám bemondása szükséges. 

Kiemelt fontosságú, hogy a favipiravir-kezelés idején a betegek folyamatosan tájékoztassák a háziorvosukat az állapotukról. A Meditopnak és az Egisnek köszönhetően Magyarország favipiravir-ellátása hazai forrásokból folyamatosan pótolható, így nem függünk a külföldi gyógyszerbeszerzésektől. A tabletta formájában szedhető favipiravir pedig a betegség korai stádiumában képes hatékonyan gátolni a vírus szaporodását. 

Kevés a hatékony gyógyszer

A koronavírus elleni védekezést nehezíti, hogy a kórokozó ellen nagyon kevés gyógyszerrel lehet hatékonyan védekezni. A világjárvány kirobbanása óta számos új szert fejlesztettek ki, melyek közül először a favipiravirt kezdték világszinten alkalmazni. Ezzel – a korábban engedélyezett remdesivirrel együtt – már két antivirális gyógyszer hatékonyságát igazolták a Covid–19 fertőzés ellen. A remdesivir alkalmazásában Magyarország szintén úttörő volt, ezt a favipiravirral hasonlatos hatású gyógyszert a kórházi kezeléseknél használják jelenleg is.

Jelen pillanatban a betegség lényegének azt gondoljuk, hogy a legkisebb erek belhártyája károsodik az egész szervezetben. Mint ahogyan már korábban érintettük, az érfal gyulladása által okozott trombózis a test összes szervében előfordulhat. A felgyógyultaknak ezért maradhatnak szövődményei: fejfájás, ízületi gyulladás. A szövődmények kialakulása attól függ, milyen immunállapotban ért minket a fertőzés, illetve hogy a vírus mennyire agresszív

 – nyilatkozta még áprilisban a Magyar Nemzetnek Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere kifejtette, hogy teljesen ismeretlen vírusként tört be a Covid Európába, időbe telt, amíg rájöttek, hogyan lehet ellene védekezni. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy mostanra viszont van már vakcináció, a terápiában is újabb és újabb hasznos gyógyszereket tudunk alkalmazni, például a bamlanivimabot, amit mi kezdtünk el Európában először használni. „Mivel nem egyértelmű a szakirodalom álláspontja, mi annak hiszünk, amit tapasztalunk” – mutatott rá akkor Kásler Miklós. 

Vérplazmából készítik

Az új gyógyszert enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzöttek kórházi kezelésére alkalmazzák a súlyos állapot elkerülésére, elsősorban rizikócsoportba tartozó betegek esetén. Az új hatóanyag egy monoklonális neutralizáló antitest. A bamlanivimab előállításához fertőzésen átesett és felgyógyult betegek plazmáját használták fel. Az antitestet a koronavírus ellen fejlesztették ki, egész pontosan a vírus tüskeproteinjéhez kötődik. Kötődésével gátolja a vírus sejthez való kapcsolódását, és ezzel a sejtbe történő belépését (neutralizálja azt). Ezzel már magát a fertőződést is meg lehet akadályozni, de a megbetegedést is.

A gyógyszer alkalmazásával a cél a megbetegedés súlyos formájának az elkerülése, a gyógyulás segítése, a hospitalizáció, a betegség idejének mérséklése és a halálozás esélyének a csökkentése. 

A bamlanivimab intravénásan alkalmazandó szigorúan kórházi körülmények között és orvosi felügyelet mellett, bár extrém mellékhatásról eddig nem számoltak be. Az esetlegesen jelentkező kellemetlen tünetek elsősorban az infúzió alkalmazása idején léphetnek fel (hányás, hányinger, láz, bőrtünet, viszketés, túlérzékenységi reakciók), de a hosszú távú mellékhatásokat még nem ismerjük.

Borítókép: A kórházi kezeléseknél hatékonynak bizonyuló favipiravir készítmény tavaly óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.