időjárás 15°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Zsigó Róbert: A baloldal kisemmizte a nyugdíjasokat

Bákonyi Ádám
2021.12.14. 11:14 2021.12.14. 14:41
Zsigó Róbert: A baloldal kisemmizte a nyugdíjasokat

Varga Zoltán (DK) napirend előtt az elmúlt 11 évet értékelve azt mondta: ez nem kormányzás volt, hanem a haza kifosztása. Azzal vádolta a kormányt, hogy 11 év alatt fejenként átlagosan 1,2 millió forintot vett el a nyugdíjasoktól azzal, hogy megszüntette a Gyurcsány-kormány nyugdíjszámítási rendszerét. Szerinte a kormány leértékelte a végigdolgozott életeket, és csak a választások előtt szeret szavazatokat vásárolni. – Tizenegy őrült orbáni teljhatalom után több mint félmillió idős van, akinek a nyugdíja nem éri el a százezer forintot – mondta a Gyurcsány-párt képviselője. 

Válaszában a családokért felelős államtitkár szégyenteljesnek nevezte Varga felszólalását, közölve: nem most kevés a 13. havi nyugdíj, hanem akkor volt az, amikor Gyurcsány-Bajnai korszakban „egy szavazással, egy tollvonással” elvették azt.

– Amikor az ön főnöke kormányzott, mindent elvettek a nyugdíjasoktól. Elvették a 13. havi nyugdíjat, a nyugdíjkorrekciót, négy százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke. Háromszorosára emelték a gáz, kétszeresére az áram árát, ami leginkább az idős embereket sújtotta. Önök kisemmizték a nyugdíjasokat – fogalmazott Zsigó Róbert.

Hangsúlyozta: ezzel szemben 2010 óta a nyugdíjak vásárlóértéke több mint tíz százalékkal emelkedett, most novemberben pedig minden idők legnagyobb összegű nyugdíjprémiumát fizették ki. A kormány emellett visszaadja a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, jövőre pedig a korábban tervezett három helyett a valós inflációnak megfelelő ötszázalékos nyugdíjemelés lesz. 

Emlékeztetett arra is, hogy a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter fölöslegesnek tartja  a 13. havi nyugdíjat, illetve nem ért egyet a rezsicsökkentéssel. 

– Ebből is látszik, hogy nincsen két baloldal, csak egy. Amit 2010 előtt elvettek, azt újra elvennék, ha kormányra kerülnének – zárta sorait Zsigó Róbert.