Éjféltől érvényesíthetik a hadkötelezettséget Ukrajnában

A menekülők attól tartanak, sorstársaik péntektől már nem tudják elhagyni az országot.

2022. 02. 24. 21:05
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pici babát kezében tartó édesanya, síró gyermekek, vonuló családok – ez a látvány fogad bennünket csütörtök este Beregsuránynál. A határátkelőhely felé sétálva az út mentén csupán néha-néha hallunk ukrán szót. Többségében kárpátaljai magyarokkal találkozunk. Tőlük tudjuk meg, hogy az ukrán oldalon jelenleg nagyjából háromszáz gyalogos várakozik, a járműsor pedig mintegy három kilométer hosszú. 

Fotó: Kurucz Árpád

Mihály gyalog jött át családjával, nagyjából két órát várakoztak. Szerinte mindez csupán a kezdet, és információi szerint néhány óra múlva káosz lesz a határátkelőhelyen. 

– Hallottuk ismerősöktől, mi a helyzet Ukrajna keleti felében. Mindenki errefelé tart. Részben ezért is indultunk el ma. Másrészt olyan információnk van, hogy éjféltől bevezetik a hadkötelezettséget Ukrajnában, és a férfiakat nem fogják átengedni a határon. Aki addig átjut, annak szerencséje van. Mi szerencsések vagyunk 

– mondja búslakodva. Megtudjuk azt is, hogy Ukrajnában eluralkodott a pánik. Az emberek a boltokban mindent felvásárolnak, annak ellenére, hogy a beszámolók szerint nagyjából 150 százalékkal drágultak a termékek reggel óta. A benzinkutakon többórás várakozási idő van. Mihály úgy tudja, Kárpátalján az oroszok egyelőre semmit nem lőttek ki. A magyar határtól 270 kilométerre található Ivano-Frankivszk melletti repülőteret érte találat a beszámolók szerint. A határon átkelt kárpátaljai magyarok többségének van kihez menni. Legtöbbjük csupán ideiglenesen jön hazánkba. Ők rokonokhoz mennek. Olyanokkal is találkoztunk, akik szállóban töltik a következő éjszakákat, majd azt követően albérletet keresnek. Amíg egy családdal beszélgetünk, rendőrautó jelenik meg mellettünk. A határtól mintegy fél kilométerre található fűtött büfébe küldik őket, míg a várt rokon megérkezik értük.

Budapestről Beregsurány felé az autópályán csupán néhány katonai járművel találkoztunk, a határ mentén pedig egyet sem láttunk.

Borítókép: A beregsurányi határátkelőhely (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.