Enyhül a járvány, de nem tudjuk mit hoz a jövő

Az európai országok túlnyomó többsége lazítani kezdett, egyes szakemberek szerint pedig hamarosan nálunk is feloldhatják az érvényben lévő korlátozásokat.

2022. 02. 22. 13:43
Kiskereskedelem, járványügyi intézkedések, maszk, távolságtartás
Újra javasolják a maszkviselést a boltokban Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan csökkennek az esetszámok, vagyis enyhül a koronavírus-járvány ötödik hulláma Magyarországon hívta fel a figyelmet a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a közmédiában. Szlávik János szerint azonban a jelenlegi enyhülés még nem jelenti azt, hogy az esetszámokat illetően ne fordulhatna elő emelkedés, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a kórházakban is csak lassan csökken az intenzív osztályokon lévők száma. Mint mondta nem tudjuk pontosan, hogy mit hoz a jövő, hogy jön-e új variáns, vagy az ötödik hullám milyen irányba fog menni. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy 

nincs későn vagy feleslegesen beadott oltás, a vakcinát érdemes még most is igényelni 

húzta alá.

A szakember arra is kitért, hogy bár az omikron variáns csak nagyon ritkán okoz súlyos tüneteket a háromszor beoltott embereknél, a karanténszabályokat mindenképpen be kell tartani, és a fertőződés esetén otthon kell maradni. Az oltatlanok viszont – fűzte hozzá – továbbra is komoly veszélyben vannak, mivel azok esetében, akik nincsenek beoltva, a betegség lefolyása súlyos lehet. 

Az újabb mutánsok már enyhébbek lesznek

Az infektológus a minap a TV2 Mokka című műsorában arról is beszélt, hogy mivel idehaza nagyon sokan már átestek a betegségen, és az immunizáltak száma is jelentős, elképzelhető, hogy a pandémia ősszel már nem úgy tér vissza, ahogyan az a korábbiakban tapasztalható volt. 

Rusvai Miklós virológus szerint fel kell készülni arra, hogy ősszel egy újabb vírusvariáns érkezhet Európába, ugyanakkor az a mutáció már sokkal enyhébben, csak náthává szelídülve betegítené meg az embereket. 

A szakember a jövőt illetően a Ripost kérdésére három forgatókönyvet vázolt fel. Az első lehetőség szerint amennyiben a vírus fertőzőképessége fokozódik, de a megbetegítő képessége csökken, az kedvező, mert létrejön egy az omikronnál még szelídebb változat, ami még jobban immunizálja az embereket. A második forgatókönyv szerint a vírus fertőzőképessége csökken, a megbetegítő képessége viszont fokozódik. A virológus szerint azonban ez is a változat is jó, hiszen ezt a variációt is sikerrel leküzdheti az emberiség. Járványügyi szempontból a harmadik forgatókönyv a legrosszabb, tehát ha a következő vírusmutáció fertőző- és a megbetegítő képessége is nő. Véleménye szerint azonban akkor sincs már nagy probléma ha ez bekövetkezik, hiszen részben a vakcinával, részben pedig az omikronnal történő fertőződés révén már immunitást szerzett az emberiség nagy része. 

Az RTL-nek nyilatkozva a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője is megjegyezte, hogy ősszel megjelenhet a koronavírusnak egy újabb variánsa is. Galgóczi Ágnes ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy

 az nem egy olyan variáns lesz, amely súlyos lefolyású betegséget fog okozni.

Magyarországon is jöhetnek a lazítások?

A jelenlegi helyzetet értékelve azonban a szakemberek egybehangzó véleménye szerint Magyarország túljutott az ötödik járványhullám csúcsán, a járvány pedig most leszálló ágban lehet. Szlávik János szerint éppen ezért 

lassan indokolt lenne már feloldani a járványügyi intézkedéseket is, sőt azt sem tarja rossznak, hogy egyes országok minden intézkedést eltörölnek. 

Mint mondta, elképzelhető, hogy hamarosan hazánkban is eljön az a pillanat, amikor megszűnnek a korlátozások, akár a közlekedésben kötelező maszkhasználat is. Rusvai Miklós szerint is látható, hogy európai országok túlnyomó többsége lazítani kezdett, továbbá várható az is, hogy a még érvényben levő járványügyi korlátozásokat is feloldják majd.

 Nyilván nálunk is ez történik majd 

– fűzte hozzá. 

Borítókép: Maszkviselés a boltban (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.