Februárban is folytatódik az oltási akció

6,369 millió a beoltottak, 16 435 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 105 beteg.

Magyar Nemzet
2022. 02. 04. 12:11
null
Budapest, 2020. december 27. A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdõdött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsõként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a beoltottak száma 6 369 089, közülük 6 111 632-en a második, 3 712 974-en pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták – tájékoztatott a Koronavirus.gov.hu oldal pénteken. Mint írták, 16 435 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 616 846-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 105, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 41 741-re emelkedett.

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 347 698, az aktív fertőzöttek száma 227 407-re emelkedett. Kórházban 4588 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 168-an vannak lélegeztetőgépen Hangsúlyozták, hogy a fertőzések 94 százalékát már a vírus omikron változata okozza.

Hozzátették, péntek délután és szombaton is folytatódik az oltási akció a kórházi oltópontokon.

Ebben a hónapban is lesz minden csütörtökön, pénteken és szombaton oltási akció a kórházi oltópontokon. Kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg korábbi oltásukat. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség.

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat. A kormányzati portál közölte: a negyedik oltás is már foglalható és kérhető, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap.

Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, a háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs – írták.

Kitértek arra, hogy azok az oltatlanok, akik a fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül, a betegségből történt felgyógyulásuk után olthatók.

Az 5–11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál. Már 88 ezer gyermeket regisztráltak a szülők, és közülük 82 ezren már fel is vették az oltást – írták.

Emlékeztettek, a kormány csütörtökön bejelentette, hogy hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához. Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás beadatása, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást – írták.

A Koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (287 156) és Pest megyében (224 931) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (91 571), Győr-Moson-Sopron (86 244), Hajdú-Bihar (84 504), Szabolcs-Szatmár (84 429) és Bács-Kiskun megye (82 733). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (33 945). Hatósági házi karanténban 25 718-an vannak, a mintavételek száma 10 207 444.

Borítókép: A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.