Szócsata az Országgyűlésben

A pedagógusok és a diákok számára egyaránt a baloldal visszatérése a legnagyobb veszély, hiszen az iskolákat zár be, csökkenti a béreket, tömegesen bocsát el tanárokat – mondta Rétvári Bence az Országgyűlésben.

Bákonyi Ádám
2022. 02. 22. 10:19
null
20201202 Budapest Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mellár Tamás napirend előtti felszólalásában a sztrájkoló tanárok mellett foglalt állást hangoztatva, hogy a sztrájk alapjog, ám az Orbán-kormány felszámolja azt. A Párbeszéd képviselője szerint a tanárok nem politikai szándékból, hanem a gyalázatos bérek és amiatt sztrájkolnak, hogy egyáltalán végezhessék a munkájukat. – Nincs tárgyi eszköz, nincs tanszabadság – mondta Mellár. Szerinte a Fidesz-kormány módszeresen építette le az oktatási rendszert, mert nem kimunkált főkre, hanem szolgákra van szüksége. 

– Melyik kormány vezette be a tandíjat, hogy a szegény gyerekek ne tudjanak tovább tanulni? A baloldali. Melyik törölte el, hogy a szegény gyerekek is tovább tudjanak tanulni? A jobboldali – fogalmazott válaszában az Emmi parlamenti államtitkára. 

Rétvári Bence hangsúlyozta: a baloldal bármikor volt kormányon, mindig igyekezett a tudás elől elzárni a nehezebb sorból érkező gyerekeket, de azok számára is tandíjat vezetett be, akik pedagógusok, orvosok, mérnökök akartak lenni. 

– Háromszáznyolcvanegy kistelepülésen zárták be az iskolákat, tizenötezer tanárt elbocsátottak, akik pedig maradtak, azoktól elvettek egyhavi bért. Önök állnak ki a pedagógusok mellett?  Azt hiszi, fikarcnyi hitelessége is van annak, amit mond? – mondta az államtitkár. 

Rétvári Bence kijelentette: annál nagyobb veszély a pedagógusokra nézve nincs, mint az iskolabezáró, bércsökkentő, tömegesen elbocsátó, tandíjat bevezető baloldal visszatérése. Ha valami veszélyezteti a magyar diákok továbbtanulását, az pontosan ez – tette hozzá. 

Az államtitkár emlékezett: a kormány már 2013-ban elindított egy ötvenszázalékos béremelési programot a pedagógusoknak, most az orvosokon, ápolókon, szociális dolgozókon a sor, de jövőre újra a tanárok bérét emelik. A sztrájkkal kapcsolatban, amibe a szakszervezetek vitték bele a pedagógusokat, Rétvári Bence hangoztatta: arról a magyar bíróság jogerős döntése mondta ki, hogy törvénytelen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.