Márki-Zay Péter naponta változtatja véleményét

Egyre nehezebb követni Márki-Zay Péter gondolatmeneteit, szinte minden megnyilatkozásában ellentmondásba keveredik. Eddig csak háborúpártiságban volt következetes, de aztán abban is meggondolta magát: egyetértett a kormánnyal. Kedden este végül egy újabb interjúban megint a kormány válságkezelését támadta, de a szankciók kiszélesítését már nem támogatta. A baloldal miniszterelnök-jelöltje szinte minden kérdésben naponta változtatja a véleményét. Legutóbb huszonnégy órán belül is többször mondott ellent magának például abban, mit gondol a benzinárstopról.

Mediaworks-Hírcentrum
2022. 03. 23. 13:35
null
Budapest, budafok. Máky-Zay Péter Kampánygyűlés. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márki-Zay Péter többször is ellentmondott magának fél nap alatt. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének két keddi interjúja hemzsegett az önellentmondásos kijelentésektől. Gyakorlatilag összevissza beszélt az ukrajnai háborúról, a pártalapításától vagy az Ördög ügyvédje nevű blog által nyilvánosságra hozandó szexvideókról. 

Míg a Jelennek adott keddi interjújában Márki-Zay azt hangoztatta, hogy ő ugyanúgy kezelné a szomszédunkban zajló háborút, mint Orbán Viktor miniszterelnök, addig az ATV Egyenes beszéd című, szintén tegnapi műsorában kikérte magának a műsorvezető mondatait. A Kolozsvárról bejelentkező politikus azt állította, hogy másképp kezelné a válságot. 

Érvelés helyett olyan légből kapott kijelentésekkel vagdalkozott, mint hogy Benkő Tibor honvédelmi miniszter „meghazudtolta” a kormányfőt, amikor arról beszélt, hogy Magyarországot csak a NATO képes megvédeni.

Márki-Zay azzal is védeni próbálta az egymást kioltó kijelentéseit, hogy azt hangoztatta: a háború kérdésében ugyanazt állította, mint Kunhalmi Ágnes egy bécsi előadáson. Ám az MSZP társelnöke ott úgy fogalmazott, hogy „Orbán Viktor jól váltott éles helyzetben, elfogadta a szankciókat, és úgy cselekedett, mint ahogy egy uniós és NATO-tagállamtól elvárják”. 

Miután ezzel szembesítették, a hódmezővásárhelyi polgármester a magyar miniszterelnököt kezdte becsmérelni, egyebek mellett azt mondta, hogy Orbán Viktor volt már kommunista is, most pedig egy fasiszta pártállamot épít. 

Ironikus, hogy Márki-Zay – aki az erdélyi magyarok körében mért katasztrofálisan alacsony támogatottságát javítandó utazott több romániai, magyarok lakta településre – az ott rendkívül népszerű Orbán Viktor ellen gyűlöletcunamival kampányolt, és a fórumain is fasisztának, illetve volt kommunistának nevezte a kormányfőt. Mindez azért is érdekes, mert fonyódi utcafórumán épp Márki-Zay jelentette be, hogy a hatpárti ellenzéki szövetség képviseli a fasisztákat és a kommunistákat is.

Az ATV műsorában a szivárványkoalíció jelöltje egészen odáig ment, hogy azt állította, Orbán Viktor fegyvereket szállít az ukrajnai konfliktuszónába. Mint ismert, a kormány ettől világosan elzárkózott, hogy hazánk ne sodródjon bele a háborúba, s a háborúpárti baloldal éppen emiatt bírálja a magyar kabinetet. 

Mindemellett Márki-Zay megismételte a korábbi militarista állításai közül azt is, hogy odaengedné a NATO erőit hazánk ukrán határához. Mint ismert, az ukrán diplomácia épp azért bírálja élesen a magyar kormányt, mert nem szállít fegyvereket Ukrajnába az oroszok elleni harchoz.

Márki-Zay a benzinárstopról is folyamatosan változtatja a véleményét. A Jelennek azt hangsúlyozta, hogy egyetért a döntéssel: „elismerem, hogy egyik napról a másikra nem lehet rázúdítani a magyar gazdaságra egy kontrollálatlan benzinárat. Ezért az árstopot fenntartanák. Amíg a forint erősödésével nem tudjuk kordában tartani az árakat, addig a szabályozás fenntartásával lehet kezelni a (benzinárat)”. 

Az ATV-ben viszont Gyurcsányék jelöltje már teljesen rossz döntésnek vélte a benzin árának alacsonyan tartását, és azt hangoztatta, hogy szerinte az üzemanyag áfájának a csökkentése az egyedüli üdvös elképzelés. Hazánk földgáz- és kőolajtartalékaival összefüggésben pedig homlokegyenest mást mondott, mint a saját energiapolitikai felelőse, Holoda Attila. 

Míg ugyanis Márki-Zay az Egyenes beszédben úgy vélte, hogy Magyarország kimerítette a földgázkészleteit, addig az energetikai szakember az ATV másik, Nap híre című műsorában arról beszélt, hogy teli vannak a tározók, ezért ebben a kérdésben a kormány megveregethetné a saját vállát.Követhetetlen a baloldali jelölt gondolatmenete a kormányt érintő, állítólagos kompromittáló felvételekről is. Márki-Zay korábban egy KDNP-s miniszterről állította, hogy homoszexuális, majd nyilvánosan azt terjesztette, hogy a „fél kormány meleg”, és minden emberi és erkölcsi határt átlépve homoszexualitással vádolta a miniszterelnök fiát is. 

Ezt az általa igaznak vélt információt azért emlegette a nyilvánosan, mert állítása szerint így tudta „megállítani” a kormány „homofób” kampányát. Mint ismert, a kormány törvénnyel védi a gyermekeket az LMBTQ-szervezetek propagandájától, a gyermekvédelmet érintő kérdésekről április 3-án népszavazást rendeznek, jelenleg pedig társadalmi hirdetésekben figyelmeztetik a szülőket a homoszexuálisokat támogató csoportok tevékenységére. 

Márki-Zay tehát egyáltalán nem állított le semmiféle kampányt, ugyanakkor januárban még üdvözölte és várta az Ördög ügyvédje által beharangozott, miniszterekkel kapcsolatos szexvideókat. Szinte minden megszólalásában homályosan utalgatott fideszes politikusok homoszexualitására, vagy a suttogópropagandából vett félinformációkkal igyekezett lejáratni a kormányt, bizonyítékokat azonban sosem mutatott fel. Ma már azonban morális szempontokat emleget magyarázatként, hogy miért maradnak a felvételek titokban, illetve a Fidesszel való lepaktálással vádolja szövetségeseit.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.