Tovább javítanák a magyar–francia kapcsolatokat

Kiállítás nyílik Balatonbogláron, ahol a második világháború idején menekülő francia katonákról emlékeznek meg.

2022. 03. 25. 17:52
null
Budapest 20180712 Vegyes 2018 Lomnici Zoltán jogász Fotó: Tumbász Hédi Nemzeti Sport Fotó: Tumbász Hédi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Példamutató segítséget nyújt hazánk a szomszédos Ukrajnában dúló háború borzalmai elől menekülőknek, ez ad aktualitást annak a jövő héten, Balatonbogláron nyíló kiállításnak. Idősebb Lomnici Zoltán, akit 2006-ban Jacques Chirac francia köztársasági elnök a Francia Becsületrend Lovagja címmel tüntetett ki, elmondta, hogy a Francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend Magyar Tagjainak Szövetsége – együttműködve a francia nagykövetséggel és Balatonboglár önkormányzatával – egy kiállításon mutatja be, hogy miként segítették azt az ezerkétszáz francia katonát, aki a németek elől menekült.

A helyi hatóságok és a lakosság mellett idősebb Antall József menekültügyi kormánybiztos is az ügy mellé állt annak idején, és 1943-ban részt vett a francia nemzeti ünnep eseményén. A háború idején tanúsított kiállás komoly veszélyeket rejtett magában

– mutatott rá a volt főbíró. 

Idősebb Lomnici Zoltán, a szövetség alelnöke elmondta, hogy szervezetük képviseletében Boros István elnök mond beszédet a kiállítás megnyitóján. – A Francia Becsületrend és Nemzeti Érdemrend Magyar Tagjainak Szövetsége arra törekszik, hogy erősítse a magyar–francia kapcsolatokat, mivel ez mindkét ország érdeke. Nem vitatható, hogy a két háború, a trianoni békediktátum árnyékot vet a két ország viszonyára, erről nyíltan kell beszélni – fogalmazott a volt főbíró.

Idősebb Lomnici Zoltán kifejtette: Boros István elnök támogatta azt a javaslatát, hogy a trianoni tragédia századik évfordulóján a franciákkal közösen tartsunk konferenciát, mivel a francia közvélemény szinte semmit sem tud a békediktátum hazánkat máig sújtó következményeiről.

– Szövetségünk arra törekszik, hogy a nemzetközi közvélemény ismerje meg azokat a tényeket, amelyek bizonyítják, hogy a magyarok a történelmi előzmények mellett miként mentették meg a menekülő francia katona életét – fűzte hozzá. 

A Bonaparte Napóleon által 1802-ben alapított Francia Becsületrendet 2019-ben megkapta Novák Katalin, megválasztott köztársasági elnök, de korábban számos magyar művész, tudós is részesült a kitüntetésben.

Borítókép: Idősebb Lomnici Zoltán (Fotó: Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.