Új mentőautók segítik a kisgyermekek ellátását

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) szoros együttműködésben, 23 évvel ezelőtt, 1999 áprilisában indította el a gyermekrohamkocsit Budapesten. A jeles évforduló apropóján két új mentőgépjárműt adták át a józsefvárosi mentőállomáson, amelyeknek köszönhetően a kilenc-tíz éves tartalék járművek végleg nyugdíjba vonulhatnak.

2022. 04. 07. 20:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat az ország négy régiójában működtet világszínvonalú felszereléssel ellátott mentőegységeket, amelynek köszönhetően az elmúlt 23 év során nagyjából hatvanezer gyermeket sikerült ellátni – hangsúlyozta a Magyar Nemzet kérdésére László Endre Márton. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány alapítója az új budapesti gyermekrohamkocsi és az új miskolci gyermekmentőkocsi ünnepélyes átadóján felidézte: 

a gyermekrohamkocsi 23 évvel ezelőtt Budapesten, 15 évvel ezelőtt Miskolcon, 13 évvel ezelőtt pedig Debrecenben kezdte meg a működését. A nyolc életmentő járművön közel negyven gyermekaneszteziológus és intenzív terápiás, illetve gyermekgyógyász szakorvos dolgozik, mellettük pedig magasan képzett mentőszakápolók és mentő-gépkocsivezetők teljesítenek szolgálatot. 

László Endre Márton tájékoztatása szerint a Szent Márton gyermekmentői évente három-négyezer bajba jutott gyermekhez – csecsemőktől a serdülőkig – jutnak el, az esetek tíz százalékában pedig intenzív szaktudást és technikát kell bevetniük. A gyermekek kezelése mellett ugyanakkor vannak olyan sürgős helyzetek is, amikor felnőtteket kell ellátni, így a mentőautókban felnőtt- és gyermekfelszerelés is van. Ezeket az eseteket többnyire a vidéki egységek látják el – fűzte hozzá. 

Az új mentőautók. Fotó: A szerző felvétele 

A támogatók által, illetve az egyszázalékos felajánlásokból megvásárolt rohamkocsik kapcsán az alapító kiemelte: 

a 66 millió forint értékű budapesti gyermekmentőkocsi és a 14 millió forint értékű miskolci gyermek-mentőorvosi kocsi munkába állásával a kilenc-tíz éves tartalék járművek végleg nyugdíjba vonulhatnak.

 Mint mondta, ezekben a kocsikban az általános felszerelésen kívül van egy speciális lélegeztetőgép, ultrahangkészülék és vérgázanalizátor is, így nagyon magas, az intenzív osztályokhoz hasonló szintű utcai ellátást lehet biztosítani.

Az eseményen részt vett a mentőszolgálat főigazgatója is, aki a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat és az OMSZ közötti együttműködést méltatva kiemelte: az elmúlt 23 év során elvégzett közös munka nemcsak az egészségügyben, hanem a társadalmi összefogásban is párját ritkítja. 

Mi úgy dolgozunk, mintha egy szervezet lennénk, így nemcsak az eszközöket, a dolgozók bérét, hanem a képzéseket is közösen gondoljuk át, és minden egyes lépést közösen teszünk meg, ami a mentőszolgálat bajtársainak munkáját és szakmai tudását is jelentős mértékben segíti

– hangsúlyozta Csató Gábor.

Borítókép: Gyermekrohamkocsi a Városligetben (Fotó forrása: Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.