A szankciók megakasztanák a gazdasági növekedést

Bánki Erik, a Fidesz országgyűlési képviselője problémásnak nevezte Brüsszel javaslatát az olajembargóról.

2022. 05. 17. 10:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több mint 80 napja tart a háború Ukrajnában, aminek nem lett volna szabad megtörténnie – hívta fel a figyelmet Bánki Erik a parlamentben elmondott napirend előtti felszólalásában. A Fidesz képviselője hozzátette: minden humanitárius segítséget meg kell adni a hazájukat hátrahagyó embereknek.

– Ki sem lábaltunk a járványból, amikor egy újabb, globális veszélyként kitört a háború, aminek következménye, hogy egész Európában emelkednek az árak és komoly energiaválság van kialakulóban 

– rögzítette. Mint Bánki Erik kiemelte, az egész világot sújtja az egyre növekvő infláció, amit csak fokoz a háború, valamint az elhibázott brüsszeli szankciós politika.

Nyugat-Európában 900 forint körüli árszintet ért el az üzemanyagok literenkénti ára – hívta fel a figyelmet a képviselő, majd emlékeztetett, hogy a magyar családokat a kormány több intézkedése is védi a háború hatásaitól – többek között – az üzemanyagárstop is.

– Magyarország nem támogat olyan brüsszeli szankciócsomagot, amellyel az ország energiaellátása nem lehetséges

– húzta alá a fideszes politikus. Bánki Erik megemlítette, hogy az energiaellátáshoz szükség van a kőolaj- és földgázellátásra.

A brüsszeli javaslat felér egy, a magyar gazdaságra ledobott atombombával 

– jegyezte meg a Fidesz politikusa.

Kiemelte: ez az atombomba megakasztaná azt a gazdasági növekedést, amit 2022 első negyedévében is folytatott a magyar gazdaság a 8 százalékos növekedésével.

Emellett a szankciós terveket azért is problémásnak nevezte Bánki Erik, mert nincsenek alternatív szállítási útvonalak, a meglévő vezetékeken pedig csak Oroszországon keresztül tudunk vásárolni kőolajat.

– A brüsszeli javaslat 700 forintos benzin, valamint 800 forintos kőolajárat hozna Magyarországon 

– közölte.

A kormány részéről Sztáray Péter válaszolt a felszólalásra, aki elmondta: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a szankciók ne veszélyeztessék hazánk energiaellátását.

– Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási, valamint gazdasági kérdés, nem pedig politikai – folytatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Sztáray emlékeztetett, hogy a hatodik brüsszeli szankciócsomag, ami az olajembargót tartalmazza, nemcsak Magyarország energiabiztonságát, hanem az Európai Unió egységét is aláássa. Emellett közölte, hogy a szankciók elfogadása az alternatív ellátási struktúra jelentős korszerűsítését és a tárolókapacitás teljes átrendezését tenné szükségessé.

– Mindez hosszú idő lenne, és olyan beruházásokat tenne szükségessé, amelyek nem térülének meg 

– jelentette ki az államtitkár.

Borítókép: Bánki Erik (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.