Gyurcsány dönti el, ki a főnök a baloldalon

Még annál is nagyobb volt a káosz és a széthúzás a baloldali „összefogáson” belül, mint kívülről látszott – derül ki a baloldali Telexen kedden megjelent, a Direkt36 tényfeltáró portál által jegyzett írásból. Az is egyértelművé vált, hogy a baloldalon Gyurcsány Ferenc volt és maradt a főnök; a DK elnöke az egyik pártelnöki találkozón például így teremtette le a Márki-Zay Péter javára az előválasztáson visszalépett Karácsony Gergelyt: „B…szd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged!”

2022. 05. 17. 13:59
Országgyűlés plenáris ülése Gyurcsány Ferenc Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 4-én az utolsó olyan platform is megbomlott, ahol a közös miniszterelnök-jelölt és a baloldali pártok vezetői együtt voltak jelen. Az „Elnökök” elnevezésű Signal-csoportban április 4-én Márki-Zay Péter kapott egy olyan értesítést, hogy „Gyurcsány Ferenc eltávolította önt ebből a csoportból” 

– olvasható a Direkt 36 tényfeltáró portálnak a Telexen megjelent keddi cikkében. A baloldalhoz közel álló portálon a baloldal kampányának szétesését rekonstruálták, részletesen bemutatva, hogyan tört meg Márki-Zay Péter lendülete a baloldali előválasztás után, és vezette végül történelmi vereségbe a baloldali politikai tömböt. A beszámoló visszatérő eleme, hogy a hat baloldali párt elnöke rendszeresen Márki-Zay nélkül egyeztetett a kampány során, emellett pedig nagy fokú bizalmatlanság volt érzékelhető a miniszterelnök-jelölt stábja, és a hat párt emberei között végig a kampányban.

Felidézték, hogy a kezdetben körvonalazódó MSZP–Jobbik-megállapodást, amely fölött Karácsony Gergely Párbeszéd-társelnök bábáskodott, a DK hamar megfúrta, Gyurcsány Ferencék és Jakab Péterék lényegében pár óra alatt megállapodtak, és felosztották egymás között az ország 106 választókerületét. A budapesti főpolgármester a cikk állítása szerint Gyurcsány pártjának további erősödését szerette volna gátolni azzal, hogy titokban egyeztetéseket szervezett a Jobbikkal és az MSZP-vel, a végül megvalósult DK–Jobbik-együttműködést pedig „Gyurcsány Ferenc és népi zenekaraként” emlegette.

A cikk szerint a baloldalon még ezek után is Karácsony számított esélyesnek a közös miniszterelnök-jelölti pozícióra, a második forduló előtti, Márki-Zay Péter javára történt visszalépését pedig utóbb még Gyurcsány Ferenc is a szemére vetette. 

B…szd meg Gergő, te hoztad a nyakunkra ezt az embert, ez a te felelősséged

 – mondta egy alkalommal a cikk alapján a volt miniszterelnök a budapesti főpolgármesternek Márki-Zayról, aki számára egyébként Karácsony pártja biztosította azt is, hogy elinduljon az előválasztáson, hiszen a Párbeszéd fogadta volna be frakciójába a későbbi közös miniszterelnök-jelöltet.

Márki-Zay kéréseit ezután a pártok vezetői nem teljesítették, a döntést, amely szerint a hódmezővásárhelyi polgármesternek nem lehet saját frakciója, a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc közölte vele. A beszámoló szerint a megbeszélésről Márki-Zay és stábja sértődve távozott, de aztán tudomásul vette a pártelnökök döntését.

A baloldal központi, kínkeservesen formálódó kampánycsapatában a cikk szerint feltűnt Gál J. Zoltán, aki a 2010 előtti szocialista kormányokban töltött be magas pozíciókat, 2018 óta pedig Karácsony Gergely stratégiai tanácsadójaként dolgozott. A másik ilyen régi szakember Szigetvári Viktor volt, akinek szintén a szocialista kormányzás idején indult a politikai tanácsadói karrierje, most pedig a DatAdat nevű közösségi médiás cégén keresztül csatlakozott be a kampányba. Mint arról a Magyar Nemzet többször beszámolt, a cég egyik tulajdonosa Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, akivel Márki-Zay szintén többször beszélt a kampány során (a Telex cikke szerint az egyik ilyen találkozójuk még az előválasztás alatt volt egy Baja melletti üdülőben, ahova Bajnai csónakban érkezett és fürdőnadrágot viselt).

A hosszú írás végén a baloldal háborúval kapcsolatos kommunikációját is bemutatták, mint írták, eddigre a baloldali kampánygépezet teljesen széthullott. Márki-Zay háborúpárti hitvallásának, a Partizán című műsorban tett nyilatkozatának története mellett azt is leírták – mint arról korábban lapunk nemzetbiztonsági forrásokból szintén beszámolt –, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje – bár ezt többször letagadta – valóban fel akarta venni a kapcsolatot Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, de a videóhívását nem tudta az ukrán fél fogadni egy váratlan kijevi bombariadó miatt.

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.