Dömötör Csaba: A baloldal teljes tévedésben van az energetikai szankciókkal kapcsolatban

Karácsony Gergely malacperselyében aligha akad annyi, hogy a pluszköltségeket fedezze

Bákonyi Ádám
2022. 05. 17. 10:17
DÖMÖTÖR Csaba
Budapest, 2022. február 22. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend elõtti kérdésre válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. február 22-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon súlyos megélhetési válság van, közben szélesednek a társadalmi különbségek – hangoztatta napirend előtti felszólalásában Tordai Bence. A Párbeszéd frakcióvezetője szerint pusztító mértékű az infláció, amivel szemben a kormány tétlen és tehetetlen, mivel az ársapkák rendszere nem jelent megoldást ebben a helyzetben. Tordai Bence áfacsökkentést, a családi pótlék, a bérek emelését, legfontosabb eszközként pedig az alapjövedelem bevezetését sürgette, ami szerinte biztonságot és méltóságot adna az embereknek.  

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában hangsúlyozta: a járvány és a háború okozta nehézségek ellenére a magyar gazdaság erősödik, tavaly 7, idén pedig több mint 8 százalékos lehet a növekedés, mindeközben a foglalkoztatás is újabb rekordot ért el, a munkanélküliség szintje mindössze 3.6 százalék.

– Tudomásul vettem, de nem örülök neki, hogy az árstopok intézményét önök nem támogatják. Ne tegyék, nem jó irány – mondta Dömötör Csaba, aki arra emlékeztette Tordait, hogy a baloldal eddig egyszer sem szavazta meg a kormány által javasolt áfacsökkentéseket. 

Ezek után azzal jönni, hogy a kormány csökkentse az áfát, az meglehetősen hiteltelen – jegyezte meg. Az alapjövedelemmel kapcsolatban az államtitkár azt kérte a Párbeszédtől, hogy petíció helyett mutasson be jól működő gyakorlatokat. Emlékeztetett: Finnországban ugyan bevezették, aztán meg is szüntették az alapjövedelmet, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Dömötör Csaba végül kitért arra, hogy a baloldal „teljes tévedésben van” az energetikai szankciókkal kapcsolatban, azok elfogadása ugyanis éppen rátenne egy lapáttal az áremelkedésekre. – A szankciók Oroszországnak nem fájnak, nekünk viszont nagyon is –  mondta az államtitkár megjegyezve, hogy Németországban egyes városokban már a közvilágítás szabályozását tervezik. Dömötör bírálta a Párbeszéd javaslatát, hogy hazánk Norvégiából importáljon olajat, de arról nem beszélnek, hogy ennek pluszköltségeit ki fizesse meg. 

– Karácsony Gergely malacperselyében aligha akad annyi, hogy ezt fedezze – fogalmazott Dömötör Csaba, aki szerint a baloldal javaslatai jók lehetnek a nagy olajcégeknek, egyes gazdag államoknak, de nem jó a magyaroknak. 

Borítókép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.