Kijevben nyit humanitárius központot az Ökumenikus Segélyszervezet

Együttműködési megállapodást írtak alá a közös ukrajnai szerepvállalásról a finn Church Aid és a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet vezetői Budapesten.

2022. 05. 13. 12:52
BERKI Krisztián
Budapest, 2021. december 7. Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese élelmiszercsomagok összeállításában segít a szervezet budapesti központjában 2021. december 7-én. Kétszáz karácsonyi élelmiszercsomagot indított útjára az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontja a szeretet.éhség. elnevezésű országos adventi pénzadománygyűjtéséhez kapcsolódóan. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beregszász és Lemberg után Kijevben nyitja meg harmadik ukrajnai irodáját az Ökumenikus Segélyszervezet

– derült ki a szervezet lapunk számára is eljuttatott közleményéből. 

Azt írták: a központ a magyar segélyszervezet munkája mellett helyet ad az egyházi hátterű segélyszervezeteket tömörítő nemzetközi szövetség, az ACT Alliance Ukrajnában szerepet vállaló tagszervezeteinek is. A központhoz elsőként a nagy múltú, oktatási területen nemzetközi szinten is vezető szakértelemmel rendelkező finn segélyszervezet, a finn Church Aid csatlakozik, melynek igazgatója, Jouni Hemberg az elmúlt napokban az Ökumenikus Segélyszervezet és 

a finn egyházi segélyszervezet közös küldöttségével Ukrajnában járt, Budapestre visszatérve pedig együttműködési megállapodást írt alá Lehel Lászlóval, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával. 

Ezen alkalomból tartott rendezvényen részt vett 

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete is. 

A május 13-án, pénteken tartott budapesti sajtótájékoztatón a két szervezet vezetője beszámolt a magyar és nemzetközi összefogással megvalósuló segélyprogram következő szakaszáról. Lehel László elmondta, mára 

az Ukrajnát elhagyó menekültek száma lassan eléri a hatmilliót, az országon belül pedig mintegy nyolcmillió ember keres átmeneti menedéket a háború elől.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország legnagyobb humanitárius segélyprogramjának végrehajtójaként, illetve az ACT Alliance nemzetközi összefogással megvalósuló segélyprogramjának vezetőjeként 

eddig 225 kárpátaljai, többek között iskolákból, művelődési házakból kialakított menekültszállót támogat, Ukrajna további régióiban pedig lembergi és kijevi humanitárius központján keresztül segít. 

Az elnök-igazgató kiemelte, hogy eddig csaknem százezer emberhez jutott el élelmiszer, higiéniás eszközök, gyógyszer, pszichoszociális tanácsadás, illetve átmeneti szállás formájában nyújtott támogatást a segélyprogram, amely a hazai és ukrajnai területeken végzett humanitárius gyorssegélyezés mellett, immár a visszatelepülést, az újjáépítést segítő hosszú távú segélyprogramokat helyezi előtérbe. 

Jouni Hemberg a sajtóeseményen kifejtette, nagyon örül magyar testvérszervezetükkel, az Ökumenikus Segélyszervezettel való együttműködésnek, melynek köszönhetően egy Ukrajnában már működő szervezet munkájába tudtak, gyorsan és hatékonyan bekapcsolódni. A közös munka során sokat tanul egymástól a két szervezet: a finn szervezet hatalmas tapasztalattal rendelkezik az oktatás terén, így Ukrajnában is ezt a területet kívánják kiemelten támogatni, többek között iskolák felújításával, tanárok képzésével és gyermeknek nyújtott pszichoszociális segítségnyújtással – eljutva később olyan északi területekre is, ahová a harcok miatt eddig nem volt lehetőség. 

Lehel László és Jouni Hemberg egyaránt hangsúlyozták, hogy a most aláírt szerződés része az Ukrajnában dolgozó ACT Alliance tagok összefogásának, mely közös munkába a további tagokat várják.

Borítókép: olimpiai bajnok tornász, az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese élelmiszercsomagok összeállításában segít a szervezet budapesti központjában 2021. december 7-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.