Akkora a diktatúra, hogy a baloldali portálok egytől egyig rekordbevételt könyveltek el tavaly

A 444, a 24, a Hvg és a Telex kiadója is több száz milliós nyereséget és több milliárdos bevételt tud felmutatni. A jelek szerint üzletileg gyümölcsözőnek bizonyult az áldozati póz és a „szabad sajtó” hívószó – olvasható a Kontra cikkében.

Forrás: Kontra2022. 06. 08. 13:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
  • Visszatérő vád a kormánnyal szemben, hogy olyan politikai klímát teremtett, amely nem kedvez a szabad sajtó működésének.
  • Emlékezetes, az érintett médiumok ennek jegyében többször is támogatói adománygyűjtést indítottak.
  • Ezek után minimum furcsa, hogy a legnagyobb baloldali portálok, a 444, a 24, a HVG és a Telex sosem értek el olyan jó eredményt, mint tavaly.
  • A 2021-re vonatkozó beszámolóik ugyanis több milliárdos bevételről, illetve több százmilliós profitról tanúskodnak.
  • Ez is azt mutatja, hogy „független média” mint kifejezés, fogalom, leginkább marketingelem egy nagyobb üzleti vállalkozásban.

„​Így darálta le a hatalom pár év alatt a szabad médiát Magyarországon” – tavaly júliusban ezzel a címmel jelent meg egy, a magyar sajtó helyzetével foglalkozó írás a Telexen. A cikkben azt próbálták meg bemutatni a szerzők, hogyan fogyott el fokozatosan a terület a „független média” elől az elmúlt években – írja a Kontra.

A Telex anyagát semmiképpen sem lehet rendkívülinek nevezni, hiszen rendszeresen jelennek meg ilyen jellegű tartalmak a „független médiában”. Rendszeresen amiatt panaszkodnak, hogy elnyomja őket a hatalom, működésüket keretek közé szorítják, az újságíróikhoz ellenségesen viszonyul a hatalom.

Csakhogy mindez eddig is elég PR-szagúnak és önreklámgyanúsnak tűnt, hiszen a leglátogatottabb politikai témájú portálok – leszámítva az Origót – mind-mind közülük (24, Telex, 444, Hvg) kerülnek ki. Magyarán akármennyire nehéznek is tartják a helyzetüket, a többség őket olvassa. Most azonban az is kiderült, hogy

az áldozati póz és a »szabad sajtó« hívószavak nemcsak a kattintások tekintetében, hanem üzletileg is kifejezetten gyümölcsözőnek bizonyultak.

Mint ismert, a hazai cégeknek május 31-ig kellett leadniuk a tavalyi évre vonatkozó beszámolóikat. Így kifejezetten izgalmasnak bizonyult, hogy az egyes portálok kiadói hogyan teljesítettek a pénzügyi elszámolásnál. Nagy meglepetésről nem lehet beszámolni: nagyon jól termeltek ezek a cégek. Olyannyira, hogy

Több milliárdos bevételt könyvelhettek el, és több százmilliós profitot tehettek zsebre.

Valósággal tarolt a többek között a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport Zrt., amihez minden eddiginél több pénz érkezett. Varga Zoltán üzletembernek nem kell különösebben magyarázkodnia a 13,2 milliárdos árbevétel miatt, hiszen több mint 70 millió forinttal jobban teljesített, mint az azt megelőző évben. 

Az adózott eredmény tekintetében is szépen alakultak a cégcsoport dolgai, hiszen az 1,7 milliárdos eredménynél csak 2017-ben teljesítettek jobban. 

Nem csoda, hogy Varga Zoltán – szokásához híven – hozzányúlt a mézesbödönhöz vagy inkább a kincsesládához. A Central beszámolójából ugyanis kiderült, hogy a tulajdonos hozzávetőlegesen 2,4 milliárd forintnyi osztalék kifizetéséről határozott tavaly. Így nem meglepő, hogy a cégcsoport évről évre növelni tudta alkalmazottainak a számát (2019: 276 fő, 2020: 381 fő, 2021: 384 fő, 2022: 424 fő) – olvasható a Kontra írásában.

Forrás: Kontra

Sosem zárt ilyen jó évet a Hvg.hu-t kiadó HVG Kiadó Zrt. sem, hiszen a 4,1 milliárdos bevételével a Centralhoz hasonlóan csúcsot döntött a tavalyi évben.

Akárcsak az adózott eredmény tekintetében, ahol szintén megfigyelhető, hogyan építkeztek évről évre: 2019-ben 279 milliós, 2020-ban 566 milliós, 2021-ben 672 milliós profitra tettek szert. Azt, hogy Szauer Péternek dübörög az üzlet, jól mutatja, hogy cégével megcsíptek egy önkormányzati megbízást is: a baloldali vezetésű kerületben a Városgazda XVIII. Kerület Nonprofit Zrt. 15 millió forintért bízta meg őket a Városkép nevű, havonta megjelenő újság kiadásával. A hírekkel ellentétben a koronavírus-járvány sem fogott ki rajtuk, hiszen a HVG Kiadó Zrt. növelni tudta alkalmazottainak a számát (2020-ben 151 fő, 2021-ben 165 fő, idén pedig 183 fő dolgozott náluk).

Forrás: Kontra

A Uj Péter és a Kardos Gábor Miklós által tulajdonolt Magyar Jeti Zrt.-nek is lesz mit a tejbe aprítania, hiszen 847 milliós árbevételük mellett további 255 millió forint érkezett a kasszába, amit vélhetően a külföldről jövő támogatások, illetve az olvasóik adományai tettek ki. Az elmúlt öt évben ez volt a második alkalom, amikor a 444.hu kiadójának jelentős nyeresége volt: tavalyelőtt (212 millió) és tavaly (163 millió forint). Ezek után nem csoda, hogy minden eddiginél nagyobb stábot tudnak foglalkoztatni: jelenleg 55-en dolgoznak itt, míg tavaly csak 46-an voltak a cégadatbázis információi alapján – olvasható a Kontra cikkében.

Forrás: Kontra

A Magyar Jeti pénzügyi beszámolójának kiegészítő mellékletéből kiderült továbbá, hogy a támogatások a Digital News Initiative Innovation Funding, a Network of European Foundations, és az Európai Bizottságtól érkeztek. 

A Digital News Ventures LLC nevű New York-i székhelyű cég a Soros Györgyhöz több szálon kötődő Marie Nemcovával egyidejűleg jelentek meg a 444 tulajdonosi hátországában.

Forrás: Kontra

A Network of European Foundations pedig nem meglepő módon a Soros alapítvány tagságával létrehozott szervezet. A szervezetnek a következők a tagjai:

Forrás: Kontra

A Telexet kiadó Van Másik Kft.-nek sincs oka a szomorkodásra, hiszen a többiekhez hasonlóan jól teljesített a pénztáraknál. Amíg 2020-ban (július végétől) még csak 70,2 millió forintos bevételt tudtak felmutatni, addig ez az összeg 2021-ben már 437 millió volt. Ha arányosan nézzük, akkor az Indexből kiváló csapat egy év alatt megháromszorozta az árbevételét. Feltűnő, hogy a Telexnél kifejezetten magas az egyéb bevételeknél feltüntetett összeg – írja a Kontra.

Olyannyira, hogy a külső segítség mértéke tavalyelőtt és tavaly is nagyobb volt, mint az árbevétel. Itt is találunk kisebb külföldi támogatásokat, több nyugat-európai országból is.

Forrás: Kontra

Az adózott eredmény tekintetében nem ennyire rózsás a helyzet, egy év alatt valamelyest csökkent a tiszta hasznuk, ám nincs okuk a szégyenkezésre: 2020-ban 414, 2021-ban 312 milliónyi tiszta jövedelmet értek el. A munkavállalóik száma pedig a „szabad média” többi termékéhez hasonlóan évről évre növekedett: jelenleg 81 fős szerkesztőséggel működnek, míg tavaly csak 70-en dolgoztak náluk.

Forrás: Kontra

A jelek szerint az ellenzéki médiának továbbra is megéri a „független sajtó” jeligével és áldozati pózban működnie, így várhatóan jó ideig lehet majd olvasni náluk a sajtószabadság megszüntetéséről, az  elnyomott újságírókról és a magyar demokrácia áldatlan helyzetéről szóló írásokat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.