Aszódi kettős gyilkosság: gyöngyösi rendőröket fenyíthettek meg

Az ORFK nem cáfolta lapunknak, hogy öt Heves megyei rendőrt fenyítettek meg az aszódi családi tragédia nyomán elrendelt tényfeltáró vizsgálat eredményeként. Pest megyei rendőrök nem hibáztak, ám a hevesiek – vélhetően gyöngyösi rendőrök – többször is.

2022. 06. 29. 15:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt Heves megyei rendőrt fenyítettek meg az aszódi kettős gyilkosság kapcsán indult tényfeltáró vizsgálat eredményeként, értesült róla a Magyar Nemzet. 

Ismeretes, L. Tamás brutálisan lemészárolta a nála, a Pest megyei Aszódon lévő 14 és 16 éves lányát, majd Adácsig autózott, ahol egy vonatnak ugrott. Az öngyilkosságot túlélte, azóta letartóztatták és az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben vizsgálják az elmeállapotát.

L. Tamás és felesége elváltak, a gyerekek az édesanyával együtt éltek a Heves megyei Vámosgyörkön. Azon a tragikus hétvégén, szombaton vitte el láthatásra magához a lányokat, és a vizsgálat megállapítása szerint még azon az estén megölte őket, majd visszatérve Heves megyébe öngyilkosságot kísérelt meg. Miután a gyerekeket nem vitte haza a láthatás végén Vámosgyörkre, az anya azonnal a rendőrséghez fordult. Bejelentésében azt is elmondta, hogy a volt férj egy évvel korábban már életveszélyesen megfenyegette az egész családot, amit akkor be is jelentett a rendőrségen és a gyámügyön.

Az ORFK érdeklődésünkre nem árulta el, hogy melyik rendőri egységnél, pontosan mit hibáztak a megfenyített rendőrök.

Az tény, hogy Vámosgyörkön csak körzeti megbízott van. Az édesanya vélhetően ott tett bejelentést a lányok eltűnéséről. Egy kmb-s azonban közvetlenül nem intézkedhet egy másik, esetünkben Pest megyei településen, ehelyett betartva a szolgálati utat a Gyöngyös Városi Rendőrkapitányságot kellett értesítenie. 

A gyöngyösiek keresték meg a Gödöllői Rendőrkapitányságot, ahova az Aszódi Rendőrs tartozik, kérve, keressék fel L. Tamás aszódi lakhelyét, hogy ott vannak-e a gyerekek, vagy sem.

Lapunk úgy tudja, a gyöngyösi megkeresésben nem szerepelt az az információ, hogy L. Tamás korábban életveszélyesen megfenyegette a családját. Az aszódi rendőrsről kiment egy járőr, becsengetett, de nem nyitott ajtót senki, és nem is tapasztaltak olyan körülményt, ami miatt jogszerűen fel tudták volna nyittatni lakatossal a bejárati ajtót.

Értesülésünk szerint a tényfeltáró belső vizsgálat egyértelműen megállapította: a Heves megyei rendőrök több hibát is vétettek, a Pest megyeiek azonban vétlenek a történtekben.

A rendőrség egy laptársunknak az alábbi választ küldte:

„Az állományilletékes parancsnokok öt rendőrrel szemben indítottak fegyelmi eljárásokat, amelyekben különböző mértékű – jelentős tárgyi súlyú ­– fenyítéseket szabtak ki. A vizsgálat megállapította, hogy a bizonyított szakmai mulasztások nem voltak befolyással a bűncselekmény végkifejletére, a gyermekek halálára.”

A gyerekek már halottak voltak, amikor az aszódi őrs járőre becsengetett L. Tamás ajtaján.

Borítókép: Helyszínelő Aszódon és a két áldozat portréja (Borsonline-montázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.