Innováció kell a versenyképességhez

– Mivel nincs elég katonai rendünk, nincs gazdasági erőnk, csak kiművelt emberfőben tudjuk megteremteni jövőnket – mondta Csák János a Mathias Corvinus Collegium (MCC) rendezvényén, Budapesten. A kultúráért és innovációért felelős miniszter szerint a családpolitikában a kormánynak olyan szerkezetet kell teremtenie, amely a mostaninál is hatékonyabban javítja a családok gyermekvállalási hajlandóságát. Az innovációval kapcsolatban azt mondta, nekünk, magyaroknak alkalmazkodnunk kell a gyorsan változó világhoz, mert ha nem, elsöpörnek bennünket.

2022. 06. 21. 20:48
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az, hogy a kormányon belül létrejött a Kulturális és Innovációs Minisztérium, azt jelzi, hogy a kabinetnek fontos a kultúra és a kultúra innovációja is – jelentette ki Csák János a Mathias Corvinus Collegium (MCC) mai rendezvényén. A kultúráért és innovációért felelős miniszter úgy fogalmazott: 

„Mi, magyarok innovatívak vagyunk. Nem lettünk volna itt több mint harminc nemzedéken át a Kárpát-medencében, ha nálunk sokkal nagyobb katonai, gazdasági erőkkel szemben nem lettünk volna képesek megállni a helyünket”. 

Kifejtette, a korábbi Fidesz-kormányok intézkedései valójában négy alapvető emberi jóra vezethetők vissza: a kötődésre, a gondoskodás képességére, az egyensúlyra és a biztonságra.

– Mindnyájunk feladata, hogy cselekvőképesek legyünk. Ennek két előfeltétele van. Egyrészt, hogy legyen valamiféle önazonosságtudatunk. Aki nem tudja, kicsoda, az miért cselekedne? De az önazonosság sem elegendő. Azt tudatosan használva el kell érnünk az önrendelkezést. Azt, hogy akarjunk a saját sorsunk felett uralkodni. Utána jöhet csak szóba a cselekvőképesség – részletezte. Példának hozta a székelyeket, akiknek önazonossága nagyon erős, de harcolnak az önrendelkezésért, mert anélkül csökken a cselekvőképességük. Mint mondta, a jelenkor magyarjai ma abban a kivételes történelmi helyzetben vannak, hogy cselekvőképesek. – Ennek megtartása ma az egyik legfontosabb feladatunk – mondta.

A családpolitikáról szólva kijelentette, a kormánynak olyan szerkezetet kell teremtenie, amely megkönnyíti a gyermekvállalást. 

Hozzátette, a rengeteg családtámogatás ellenére ma a gyermeket vállaló családok egy főre jutó jövetelme jóval alulmarad a gyermektelen háztartásokéhoz képest. A miniszter szerint ezt a két számot kell közelíteni egymáshoz úgy, hogy ne legyen pluszteher a gyermekvállalás. 

– Az innováció területén az a feladatunk, hogy legyenek munkahelyek, legyenek benne olyan emberek, akik képesek működtetni azokat, együttműködőek és innovatívak, mert a világ gyorsan változik. A Facebook két év múlva lesz húszéves, de már létrejött a TikTok. Itt vannak az elektromos autók, a kvantumszámítógépek. Nekünk, magyaroknak ezeket értenünk kell. Mindez arra szolgál, hogy a versenyképességünket fenntartsuk. Ha ez nem történik meg, elsöpörnek bennünket – mondta. 

Borítókép: Csák János (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.