időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Nemzeti baloldali útra térne az MSZP

Bákonyi Ádám
2022.06.30. 06:15
Nemzeti baloldali útra térne az MSZP

Új utakat keres a legutóbbi mérések szerint egyszázalékos támogatottságú MSZP. A szocialisták elnökségéből lapunk úgy értesült: komoly előkészítő munka zajlik annak érdekében, hogy egy „nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata” párttá váljanak, amelynek új társelnöke Nemény András, Szombathely polgármestere lehetne. Nemény, bár egyelőre nem erősítette meg a tisztújításon való indulását, közösségi oldalán úgy fogalmazott: szívesen vállal feladatot egy olyan modern szociáldemokrata pártban, amely „az öncélú kritizáláson túl, igazi alternatívát mutat a mai hatalomnak, de nemzeti sorskérdésekben akár együttműködni is képes”. Az MSZP tisztújítását szeptember 1. és október 22. között tartják – tudta meg lapunk.

Mégsem indul az MSZP társelnöki székéért Ujhelyi István – ezt maga a párt EP-képviselője közölte.

Ujhelyi közvetlenül a baloldal katasztrofális választási veresége után, áprilisban jelentette be, hogy megpályázza a posztot, sőt jelezte azt is: a párt nevét Esélyre változtatná meg.

El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott […] ki kell tudni mondani, hogy elhervadt a szegfű – írta ekkor Ujhelyi István.

Visszalépését most azzal indokolta, hogy a párt radikális megújítására vonatkozó javaslatai „inspiráló vitákat” indítottak el a közösségen belül, ugyanakkor „politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek […] egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését. Le is fagyott a belső rendszerünk, egyre inkább látszott, hogy ismét nem a kifelé való megerősödésünk, hanem a belső harcaink viszik el az ­energiát”.

Ujhelyi István hozzátette: döntésével utat enged Molnár Zsolt budapesti elnök elképzelésének, hogy Nemény András szombathelyi polgármester legyen az MSZP társelnöke.

Ujhelyi visszalépéséről a szocialisták korábbi elnöke, Mesterházy Attila az ATV-nek úgy fogalmazott: neki is elege lett a belső konfliktusokból és abból, hogy a pártban nem akarnak radikális változást, ami azonban szükséges ahhoz, hogy az MSZP a „saját haláltusáját túlélje”.

Ketyeg az óra, én arra hívnám fel az MSZP tagjainak és támogatóinak figyelmét, hogy ha nem fogunk össze és nem számolunk le ezzel a típusú belső hatalmi harccal, akkor azt gondolom, hogy vége van a Magyar Szocialista Pártnak – fogalmazott.

Másként látják a történteket a Magyar Nemzet szocialista elnökségi forrásai. Állításuk szerint Ujhelyi tervei − főként a névváltoztatásra vonatkozó – éppen hogy óriási felháborodást keltett a tagság többségében, sokan a kilépést, tagkönyvük visszaadását fontolgatták. Mint az egyik elnökségi tag fogalmazott: Ujhelyi István valóban falakba ütközött, de ennek az volt az oka, hogy sem a tagság, sem a vezetőség „nem akarja felszámolni az MSZP-t”.

Sok volt a „harangszó”

Meghökkentő ötlettel állt elő az ellenzék áprilisi zakója után Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Forrásaink egybehangzó állítása szerint komoly előkészítő munka zajlik annak érdekében, hogy az MSZP egy „nemzeti elkötelezettségű, szociáldemokrata” párttá váljon, amelynek új társelnöke valóban Nemény András, Szombathely polgármestere lehetne. Jellemzésük szerint Nemény egy „modern, szociáldemokrata, nemzetben gondolkodó” politikus, aki polgármesterként, korábban pedig a párt alelnökeként, illetve Vas megyei elnökeként is bizonyított. Az MSZP tisztújítását szeptember 1. és október 22. között tartják – tudtuk meg a párt elnökségéből.

A közösségi oldalán tegnap megszólalt Nemény András is.

Ujhelyi István az országgyűlési választások után közvetlenül, saját elhatározásából, másokkal való egyeztetés nélkül jelentette be indulását, most pedig ugyanilyen módon a visszalépését. A két időpont között egy alkalommal találkoztunk, ahol elmondtam neki, hogy ha bármilyen ambícióm lenne bármilyen párttisztségre pályázni, neki szólok először. Ez idáig nem szóltam – írta a szombathelyi polgármester, hozzátéve: nagy szükségét látja egy modern, tartalmában és szervezeti struktúrájában is a mai kor kihívásaira hatékonyan reagáló szociáldemokrata párt létének. „Olyannak, amelyik az öncélú kritizáláson túl igazi alternatívát mutat a mai hatalomnak, de nemzeti sorskérdésekben akár együttműködni is képes. Ennek megteremtésében, ha vannak hozzá partnerek, szívesen vállalok munkát, feladatot. Hogy pontosan mit, abban Szombathely városáért érzett felelősségem is meghatározó lesz” – fogalmazott Nemény András.

Kormánypártból törpepárt

Nem véletlen az MSZP-n belüli feszült hangulat és útkeresés, hiszen az egykoron többször is kormányt alakító pártnak a Nézőpont Intézet napokban közzétett felmérése szerint mára mind­össze egyszázalékos támogatottsága van – miközben a parlamenti küszöb öt százalék. A lejtmenetnek számos oka volt, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a szocialisták lényegében Horn Gyula óta képtelenek voltak karakteres vezetőket kiállítani. Az egyetlen ilyennek nevezhető elnökük, illetve miniszterelnökük, Gyurcsány Ferenc neve viszont egyet jelent a rendszerváltás utáni Magyarország legsúlyosabb politikai és gazdasági válságával. Az már csak hab a tortán, hogy az MSZP-t súlyosan eladósító Gyurcsány 2011-ben megalapította a Demokratikus Koalíciót, és mivel ide kilenc szocialista képviselőt magával vitt, lényegében kettészakította a pártot. A teljes eljelentéktelenedésért azonban Gyurcsány nélkül is sokat tettek a szocialisták, akik harminc év alatt eltékozolták az MSZMP-től – máig vitatott körülmények között – örökölt elképesztő méretű vagyonukat. De a párt neve egybeforrt tucatnyi súlyos korrupciós üggyel is. 2019-ben például egy nyilvánosságra került videófelvételen az MSZP-s Lackner Csaba, kispesti önkormányzati képviselő – vélhetően drog fogyasztása közben – arról beszélt, hogyan tesznek szert százmilliós extra jövedelmekre többnyire ingatlanokkal történő visszaélésekkel.

Borítókép: Egyetlen EP-képviselőjük amilyen váratlanul jelentkezett, olyan hirtelen állt el az elnöki jelöléstől (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.