időjárás -3°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Sok volt a „harangszó”

Pilhál György
2022.06.13. 05:59 2022.06.13. 09:43
Sok volt a „harangszó”

Meghökkentő ötlettel állt elő az ellenzék áprilisi zakója után Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. – Őszintének kell lennünk – javasolta a ledöbbent publikumnak: „nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség”. […] Mondandóját költői képpel is alátámasztotta: „Elhervadt a szegfű, de ez nem azt jelenti, hogy a kaspóval együtt kell kidobni: inkább új földet kell hozni, friss vízzel megöntözni és egy új virágot elültetni”. Mindjárt névjavaslattal is előállt a brüsszeli Micsurin: „Legyen az új közösség neve Esély”.

Mintha a sezlonokat kellene lecserélni, ha deficites az örömtanya… Elképesztő vákuum lehet az ötletgazda fejében, nem tett jót neki az a rengeteg „harangozás”.

Egy minapi Telex-riportból tudjuk, hogy Ujhelyi már meg is szervezte az első Esély-kört Hajdúdorogon. Kiderült, a Fidesz-féle polgári körök mintájára dolgoznak majd. Egy kommentelő: „A hazaáruláson kívül sosem volt saját ötletetek.” Egy másik arra emlékeztet, hogyan kerültek hatalomra az elődök. „Még a felszabadítók ajánlották figyelmünkbe az elvtársakat, akik aztán kékcédulák segítségével előbb hatalomra, majd teljhatalomra kerültek. Régi szép idők, ugye, Pityu?”

Több épületes gondolat is elhangzott a hajdúdorogi találkán. Pél­dául, hogy ezentúl talán nem kellene minden héten tüntetni az Orbán-rendszer ellen. Meg el kellene felejteni, hogy Budapesten tíz liberális értelmiségi akarja eldönteni, mi a jó a vidékieknek. (Jó reggelt!)

Meglehet persze, hogy az egész csinnadratta mögött mindössze az áll, hogy az MSZP-elnöki posztra spekuláló Ujhelyi aggódik: mihez kezd, ha lejár a szaftos brüsszeli mandátuma. Álljon be igazi harangozónak?

Borítókép: Ujhelyi István (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.