Ősszel ismét elítélhetik emberölésért a rendőrgyilkost

Tanúk kihallgatásával folytatódott a rendőrgyilkosként hírhedtté vált Németh István újabb, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatti pere a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint 2008-ban egy hajléktalant gyújtott fel, aki belehalt sérüléseibe.

2022. 07. 01. 18:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan a nyári ítélkezési szünet után a végkifejletéhez ér a Németh István ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt zajló büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. Amennyiben nem jön közbe semmi rendkívüli, ősszel perbeszédek, majd ítélet következhet a rendőrgyilkosként hírhedtté vált vádlott ügyében. 

A vád szerint 2008-ban – amikor még feltételesen volt szabadlábon két ember meggyilkolása miatt kapott életfogytiglani szabadságvesztés büntetéséből – a XII. kerületben egy hajléktalantanyán éghető anyaggal lelocsolta egy hajléktalantársát, és felgyújtotta.

Az a körülmény, hogy feltételes szabadlábon követte el a harmadik gyilkosságát, alapvetően befolyásolhatja az ítéletet. Bizonyítottság esetén tényleges életfogytiglani fegyház vár rá.

A vád szerint Németh áldozata nem adott neki abból a tízezer forintból, amit jutalmul kapott egy talált pénztárca visszaszolgáltatásáért, ezért égésgyorsító anyagot öntött a hajléktalanra, és meggyújtotta a ruházatát. Az égésgyorsító anyag hatására a szerencsétlen férfi szinte teljes testfelülete azonnal lángra kapott. A vádlott 15–25 perc elteltével végül értesítette a tűzoltókat, akik azonnal mentőt kértek a helyszínre. A sértett a kórházba szállításakor még életben volt, azonban – a III-IV. fokú égési sérülések miatt, amelyek a testfelszínének 92 százalékát érték – két nappal később, az intenzív kórházi kezelés ellenére életét veszítette.

Ez a fajta kegyetlenség nem idegen Németh István személyiségétől. Negyvenhárom évvel ezelőtt, 1979. július 9-ről 10-re virradóra Németh egyike volt azoknak, akik Budapest határában megtámadták a posztos rendőrt, a 45 éves Gyulai Károly főtörzsőrmestert. Soósék műszaki hibát imitálva odahívták magukhoz a férfit, Soós egy féltengellyel leütötte az egyenruhást, majd begyömöszölték autójuk csomagtartójába. 

­Németh bicskával megszurkálta Gyulai Károlyt, miután a rendőr géppisztolyát nem találta meg az őrbódéban, a pisztolyát azonban elvették. A két megrögzött bűnöző, Soós Lajos, György József és az akkor mindössze 19 éves Németh azt tervezte, hogy megtámadják a Magyar Nemzeti Bankot és elrabolják az aranykészletét. 

Soóst és Györgyöt felakasztották, Németh életfogytiglani fegyházbüntetést kapott, amiből 21 év múlva szabadulhatott feltételesen. Németh egy másik embert is megölt akkoriban, mégsem akaszthatták fel, mivel még nem volt húszéves.

Az 1979-es rendőrgyilkosság után kriminálpszichológus vizsgálta meg, és szakvéleménye – amely lapunk rendelkezésére áll – szerint Németh primitív személyiség, rendkívül kegyetlen, ám büntethető. Soós Lajos pedig azt mondta róla a nyomozóknak, hogy a „Kisnémet” élvezte a gyilkosságokat, látszott a tekintetén.

A hajléktalangyilkosság miatti perben tanúként meg akarták hallgatni Németh ma is hajléktalanul élő volt élettársát, akitől egy fia és egy lánya született. Az asszony élt a jogával és nem tett vallomást. A bírónő azonban felolvasta a rendőrségen tett vallomását. 

Kezdetben nem volt baj Istvánnal, de aztán elkezdte verni a gyerekeket. Főleg Tündit bántotta, őt kevésbé szerette, mint Ádámot. Volt, hogy engem is megvert, és megfenyegetett, hogy előveszi a kést – mondta a rendőröknek az asszony. Aki a Borsnak mindennek ellenére úgy fogalmazott: „A párom csinált butaságokat, de jó ember!”

A három gyilkosság mellett azonban még egy szörnyű bűncselekményt elkövetett Németh. Éveken át használta szexuális tárgyként a kisfiát és a kislányát. Amit a törvény öt évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni, ám a halmazati büntetés felső határa 22 és fél év. Az Egri Törvényszék idén áprilisban csupán 15 év fegyházat szabott ki Némethre, ám az ügyészség szerint ez nem áll arányban az elkövetett bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlyával, a bűncselekmények és a vádlott társadalomra veszélyességével. Nagyszámú súlyosító körülmény közül ki kell emelni a folytatólagos és heti rendszerességű elkövetést, amivel a vádlott egész életükre kiható, nagyfokú testi és lelki fájdalmat okozott a saját, vér szerinti gyermekeinek. Ezért az ügyészség súlyosításért fellebbezett, legalább húsz év kiszabását kezdeményezve.

Borítókép: Németh István az élettársával és két gyerekükkel (Fotó: RAS-archívum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.